Styczeń - luty 2015

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Ponad milion czytelników "Good Food" to największy tytuł kulinarny w Wielkiej Brytanii. Ma też wszelkie dane, by podbić serca i umysły polskich czytelników. Oto główne źródła sukcesów tego magazynu:

1. "Good Food" to praktyczny poradnik i niekończąca się księga przepisów kulinarnych z najróżniejszych kultur. Londyn to dzisiaj kulinarna stolica świata. Anglia z jej imperialną przeszłością i otwarciem na imigrantów jest najbardziej predysponowana do wydawania magazynu dla kosmopolitycznych pasjonatów kuchni bez granic kulturowych.

2. Jest idealnym czasopismem dla osób, które czerpią przyjemność z przebywania w kuchni i przyrządzania ciekawych potraw od zera, z surowców wyjściowych. Na punkcie takiej kuchni szaleją teraz Anglicy, a wraz z nimi połowa ludzkości.

3. Wszystkie przepisy publikowane w tym magazynie są starannie sprawdzone, a gwarancją ich jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy, którego prezentacje filmowe przepisów publikowanych w "Good Food" mają wielomilionowe audytorium w kanałach telewizyjnych i internetowych.

Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny "Good Food Polska" zachowuje całą, nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.

W sezonie

Totalnie tropikalnie

Wykorzystaj bogactwo barwi smaków egzotycznych owoców, aby przygotować całkiem nowe, inspirujące potrawy.

 

Szaszłyki z wieprzowiny i ananasa w glazurze z Ancho, z salsą
Cynamonowo-ananasowa inspiracja tartą Tatin
Tarta z białą czekoladą i kaki, posypana pistacjami
Sałatka ze smażonej wołowiny i papai, z sosem sojowo-tamaryndowym
Panna Cotta z liczi i marakują
Kurczak curry z liśćmi limonki, trawą cytrynową i mango

Przechowaj urodzaj

Robienie przetworów z sezonowych owoców i warzyw to doskonały sposób, aby zaopatrzyć półki spiżarni i ułatwić sobie przyrządzanie posiłków. Mary Cadogan radzi, jak to zrobić.

Jedzmy więcej...selera

Guzowaty i niekształtny seler korzeniowy może nie grzeszy urodą, ale jego niepowtarzalny smak sprawi, że twoje zimowe dania będą się wyróżniać. Barney Desmazery podzielił się z nami oryginalnymi przepisami na to niedoceniane warzywo. Fotografie David Munn.

Seler pieczony w ziołach
Wędzony plamiak zapiekany z selerem i szpinakiem
Sałatka z parmezanem, orzechami i natką pietruszki

Ferie dla smakoszy

Oto cztery ciekawe propozycje dla miłośników dobrej kuchni. Możesz tu obchodzić specjalne okazje lub po prostu spędzić wyjątkowy weekend poza domem.

Na co dzień

Kurczak w roli głownej

Właśnie tego szukasz! Oto pomysły na Twoje ulubione kolacje w tygodniu.

Kurczak w cieście po włosku
Meksykańska potrawka z kurczaka z ryżem i fasolą
Kurczak po kijowsku
Łatwy do przygotowania eintopf z kurczaka
Burgery z frytkami ze słodkich ziemniaków i salsą ananasową
Curry z klopsikami jagnięcymi

Co dziś na kolację?

Proste dania do przygotowania na szybko. Doskonałe zarówno dla całej rodziny, jednej osoby jak i dla dwojga.

Makaron z krewetkami i tajskim pesto
Pizze fiorentina
Rolada kiełbasiana w wersji teksańsko-meksykańskiej

Gotowe w 20 minut

Przygotowanie każdej z tych kolacji będzie prawdziwą przyjemnością – zajmie ci tylko chwilę.

Chrupiacy dorsz z salsą
Paprykarz z pieczarkami
Chorizo na ostro z soczewicą i burakami
Wieprzowina w dżemie

W nowym roku

Globalizacja w kuchni

Dokąd zaprowadzą nas gastronomiczne poszukiwania w tym roku? Wybraliśmy sześć krajów, których potrawy znajdują się na celowniku całego świata.

Klasyczna zupa z kurczaka z makaronem (Pho Ga)
Aksamitny hummus z jagnieciną
Wołowe curry z buraczkami gotowanymi na wolnym ogniu (Chukandar Gosht)
Szybka i łatwa wieprzowina po koreansku
Risotto z grzybów i komosy ryzowej (Quinotto del Valle Sagrado)
Polskie ciasto z jabłkami - szarlotka

Genialne pomysły na ciastka

Moda dyktuje warunki również w kuchni. Edd Kimber, zwycięzca pierwszej edycji brytyjskiego programu cukierniczego Great British Bake Off, przewiduje, jakie trendy zdominują nadchodzący rok.

Ciastka parzone z solonym karmelem i kruszonką z prażonej kukurydzy
Doughsanty
Ciasteczka Melting Moments à la tort Red Velvet

Imprezowe sztuczki

Jedzenie serwowane na przyjęciu nie musi być szczególnie wyszukane – wystarczy odrobina wyobraźni i szybka wizyta w supermarkecie, żeby proste przekąski zyskały nowe, ciekawe odsłony.

Deser na biszkopcie z bitą śmietaną
Sernikowe minitarty
Eleganckie lodowe kanapeczki
Yorkshire pudding z pieczoną wołowiną
Pizzadillas
Miniburgery z kaczką
Tacos z paluszkami rybnymi

Gorące posiłki na chłodniejsze dni

W zimowe wieczory rozgrzej się jednym z posiłków wybranych specjalnie przez zespół GoodFood. Pożywne śniadania, obiady i kolacje oraz krzepiące zimowe trunki sprawią, że przypomnisz sobie ciepło rodzinnego domu!

Piernikowe Brownies z czekoladowym lukrem
Czereśniowa tarta Bakewell
Jednogarnkowe sycące danie
Zapiekanka z cieciorki z boczkiem i chorizo
Makaron w pomidorach zapiekany z serem i kiełbaskami
Wołowina Wellington ze szpinakiem i boczkiem
Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków a`la Dauphinoise
Marokańska zupa harira z kurczakiem

Ciasto cytrynowe w nowej stylizacji

Szukasz nowych pomysłów na tradycyjne, proste ciasta lub bardziej wymyślne wypieki? W naszym najnowszym cyklu przedstawimy typowe brytyjskie desery, a potem odświeżymy ich wizerunek. Początek roku to dobry moment na naukę czegoś nowego.

Ciasto cytrynowe z polewą
Szalona rolada cytrynowa

Wykwintna kolacja Jamesa Martina

Te wystawne dania to dla Jamesa Martina powrót do korzeni – za inspirację posłużyło mu menu restauracji The Talbot Hotel w Yorkshire, gdzie obecny szef kuchni i prezenter BBC zaczynał karierę.

Policzki wołowe duszone w piwie z risotto z kaszy jeczmiennej i cebulka w sosie piwnym
Czekoladowy krem Ganache z solonym łamancem karmelowym
Wędzony łosoś w kaparach i marynowanych szalotkach

Na zdrowie

Jedz zdrowo przez cały tydzień

Często piszecie, że wielu z Was chciałoby prowadzić zdrowy tryb życia, nie tylko od święta. Dlatego dodaliśmy do tej sekcji więcej przepisów, w tym pyszne, zdrowe propozycje na weekend.

Tortilla z krewetkami i awokado
Chlebek pita z jajkiem i warzywami
Stir-fry z wołowiną i pomarańczą
Zimowa potrawka curry z owocowym dipem raita
Ryba zawijana z pikantnym sosem katalonskim romesco i warzywami
Pieczony schab z nadzieniem jabłkowo-figowym

Można zdrowiej. Nachos

Angela Nilsen bierze na warsztat jedną z ulubionych imprezowych przekąsek.

Lekkie nachos

Ciężkostrawny problem

Obfite posiłki, siedzenie do późna i zabieganie - początek roku, w którym nie brak uroczystych okazji może zrobić nie lada zamieszanie w układzie trawiennym. Dietetyczka Kerry Torrens radzi, jak zadbać o jelita i uniknąć problemów.

Słodko i bez wyrzutów sumienia

Przedstawiamy przepisy na wypieki i desery, które mają wielką zaletę – są dużo zdrowsze niż ich oryginalne wersje, ale też nie można im się oprzeć!

Lekki placek z jabłkami i gruszkami
Owsiano-figowe herbatniki
Ciasto buraczano-czekoladowe bez jajek

3 zdrowe przystawki

Brukselki zapiekane z sezamem, lekka przekąska z szałwią i cytryną oraz szalotki i buraki zapiekane z octem balsamicznym - oto nasze propozycje zdrowych przystawek, które możesz zaserwować przed daniem głównym.

Szalotki i buraki zapiekane z octem balsamicznym
Lekka przekąska z szałwią i cytryną
Brukselki zapiekane w sezamie

Na weekend

Kolacja dla dwojga

W walentynkową sobotę zafunduj tej wyjątkowej osobie bajeczną kolację. Z przepisami od GoodFood na szybką przystawkę, główne danie (które możesz przygotować wcześniej) i deser.

Krewetki z pieprzem i Krwawą Mary
Steak duszony w stoucie z układanymi frytkami
Fiołkowy krem

Odchudzamy smakołyki

Jeśli kochasz słodkości, ale martwisz się o linię, pozwól, aby do tworzenia zdrowszych wypieków i deserów zainspirowała Cię nowa książka Angeli Nilsen, oparta na jej popularnych przepisach, pisanych dla GoodFood. Mniej tłuszczu wcale nie oznacza mniej smaku!

Babeczki czekoladowe
Ciasteczka z masłem orzechowym
Kremowa panna cotta
Tarta z jabłkami
Chleb bananowy

Zupy na rozgrzewkę

Nowe, pyszne przepisy, które pomogą ci przetrwać mroźny weekend.

Tajska zupa krewetkowo-orzechowa z makaronem
Kornwalijska bisque z kraba z cytrynowymi grzankami
Ziołowa zupa z kurczakiem i fasolą półksiezycowatą
Chrupiąca zupa mulligatawny z dyni piżmowej

Deser w kratkę Battenberg

Czy można przekształcić przepis na klasyczne ciasto w majstersztyk, godny finału The Great British Bake Off? Tak! Proste ciasto Battenberg zrobisz naprawdę szybko.

Najłatwiejszy Battengerw w historii
Czekoladowo-malinowo-różany torcik Battenberg

Łatwa kolacja według Jamesa Martina

Szukasz pomysłu jak miło zacząć weekend? Mamy propozycje – te wspaniała, lekka ucztę przygotujesz naprawdę szybko.

Orzechy z chili i imbirem
Ryż kokosowy z limonką
Szaszłyki teriyaki z kurczaka podane z grillowaną dymką
Pikantna sałatka z ogórkiem i kolendrą

Najlepsze dania z woka

Wszyscy lubimy zjeść w tygodniu pachnące orientem, błyskawiczne stir-fry. Oto cztery nowe przepisy, które rozpalą Waszą wyobraźnię.

Pikantne bakłażany na kwaśno
Kurczak w sosie cytrynowym z groszkiem cukrowym
Wieprzowina po syczuansku, podsmażana z brokułami i orzechami nerkowca
Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Szkoła gotowania

Szkoła gotowania

Sprawdzone rady, techniki i pomysły – polecane przez zespół ekspertów "GoodFood".

2016

2015

2017