Marzec - kwiecień 2015

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Jedno z moich piękniejszych kulinarnych wspomnień: z dwuletnią córeczką i mężem idziemy „na górkę” puszczać latawca. Po sporej dawce szaleństwa, w radosnych nastrojach wracamy przez maleńki sad na warszawskim Ursynowie. Podnosimy z ziemi kilka jabłek. Smakują jak żadne inne. Zachwyceni tą nieoczekiwaną ucztą, upychamy niewielkie owoce do kieszeni i z ustami pełnymi aromatycznego, soczystego miąższu wracamy do domu.

Gdy to piszę, przypomina mi się Philippe Delerm i jego „Pierwszy łyk piwa…”. Wiele dobrych rzeczy przychodzi niespodzianie, bo przyjemnie jest oszukać czas. Bóg mieszka w szczegółach. I radość z jedzenia też – parafrazuję autora książki. Nawet proste potrawy smakują lepiej w towarzystwie bliskich. Ot, śniadanie do łóżka w wolny dzień - nic wielkiego: chrupiące pieczywo, jajko na miękko, świeżo wyciśnięty sok. I leniwie sączący się czas.

Nasze podniebienia rzadko kiedy tęsknią za wyszukanymi potrawami z wykwintnych restauracji, ale za zwykłymi, smacznymi kęsami, gryzami i okruchami zjadanymi w dobrym towarzystwie. I właśnie dla tych, którzy chcą być autorami najlepszych kulinarnych wspomnień swoich bliskich, przygotowujemy ten magazyn.

Pełen wielkanocnych pyszności niech będzie inspiracją dla radosnego,
wiosennego biesiadowania.

Życzymy Wam z całym zespołem wielu nieplanowanych smakowitości. W towarzystwie tych, których na co dzień macie za mało.

Barbara Komorowska

W sezonie

Już Wielkanoc! Niech będzie wyjątkowa

W naszym domu właśnie Wielkanoc jest świętem, na które najbardziej czekamy co roku. Nadejście wiosny nadaje ton naszym posiłkom, z nowalijkami zebranymi z ogrodu oraz jagnięciną i królika, jakie pojawią się u rzeźnika.

Zawiany pudding czekoladowy
Zapiekanka z królika Pana McGregor'a
Sałatka z burakami, jajkiem i bekonem
Jednogarnkowe, wykwintne curry z jagnięciną
Śniadaniowe drożdżowe
Zupa marchewkowo-pomidorowa
Serowe wielkanocne bułeczki z krzyżykiem
Paella z kurczakiem

Wielkanocny obiad według Jamesa Martina

Rozkoszuj się świątecznym czasem z przyjaciółmi, rodziną i tą wspaniałą ucztą, proponowaną przez Jamesa Martina, prezentera Saturday’s Kitchen w BBC One.

Trifle z rabarbarem i kruszonką
Maślane młode ziemniaki
Minimarchewki
Młoda kapusta z bekonem
Udziec jagnięcy w ziołowej panierce z sosem
Tartinki z wędzonym łososiem

Na co dzień

Kierunek Tex-Mex

Proste danie dla singla.

Fasolka na tostach

Aromatyczne dania z makaronów

Wielu z nas ma tendencję do traktowania makaronu jako pewniaka - leży w spiżarni gotowy, aby go użyć do szybkiego, codziennego obiadu. Ale przy odrobinie inspiracji włoską kuchnią, może się przeistoczyć w imponujące danie podawane z podniesioną głową.

Weneckie ragù z kaczki
Makaron z pesto z orzechów włoskich i papryki czerwonej
Wyjątkowe owoce morza & makaron szafranowy
Orecchiette z anchois i różyczkami z fioletowych brokułów
Zapiekane conchiglioni z kiełbasą, szałwią i dynią

Fenomenalne czekoladowe kreacje

Wielkanoc nie byłaby taka sama bez zapierającej dech w piersiach kreacji z czekoladą w roli głównej. Dlatego też rzuciliśmy wyzwanie czwórce zwycięzców Great British Bake Off, aby zaproponowali nam niesamowite przepisy.

Wykwintny tort czekoladowo-orzechowy
Warstwowy tort czekoladowy z kremem z passiflory
Tartaletki z karmelzowaną białą czekoladą, imbirowym karmelem i orzechami makadamii
Czekoladowe gniazdo wielkanocne bez pieczenia

Wypieki na słono

Zwykle kojarzone są z zaspokojeniem apetytu na coś słodkiego. Tymczasem my chcemy Was zachęcić do przygotowania wytrawnej wersji smakołyków z ciasta. Babeczki, croissanty, tarty, paszteciki - na śniadanie, do szkoły, na lunch w pracy lub kolację.

Pachnąca dymem tarta z serem i cebulą
Angielska frittata podawana z pikantną fasolką
Roladki z roquefortem i orzechami włoskimi
Paszteciki z szynką, groszkiem i miętą
Mini croissanty z kiełbaską
Krakersy z solą morską
Głębokie tartaletki nadziewane szparagami i mascarpone
Bułeczki z suszonymi pomidorami i sodą

Jajka bez niespodzianek

Niby nic wielkiego. Ot, stary jak świat dylemat, który wiosną przypomina się ze zdwojoną siłą: co też było pierwsze... Na toście, w tortilli czy z fasolką – są smaczną i pożywną propozycją, gdy potrzebujesz przekąsić coś na szybko.

Tosty Poor knights of Windsor z sosem z jeżyn
Pieczone jajka z fasolką chili
Wrapy z chorizo i smażonym jajkiem
Tost z awokado podany z chorizo i smażonym jajkiem
Smażony ryż na ostro
Serowe rogaliki z jajecznicą

Kupuj ryby z zielonej listy

Jeśli nie zmienimy naszych zachowań, za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach, a wraz z nimi z mórz znikną inne cenne gatunki. Każdy, kto kupuje ryby, ma wpływ na tę sytuację - apeluje organizacja ekologiczna WWF Polska.

Na zdrowie

Pikantny kurczak z sałatką z ananasa

Lekkie danie na lunch lub kolację.

Trzy zdrowe przystawki

Trzy supersałatki, które dodadzą smaku każdemu posiłkowi. A w dodatku są bezglutenowe.

Orzeźwiająca sałatka ryżowa

Cukrzyca - obalamy mity

W związku z tym, że przypadków cukrzycy jest dziś rekordowo dużo - w tym momencie 3,2 mln. Brytyjczyków ją ma, a liczba ta stale rośnie - dietetyczka Kryy Torens przybliża nam tę chorobę, żebyśmy mogli zauważyć pierwsze symptomy i zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Zwycięski obiad

Redaktor kulinarny Barney Dezmasery, który biega w Maratonie Londyńskim, skomponował posiłek tak, żeby pasował do jego treningu, a jednocześnie przypadł do gustu jego rodzinie.

Kapusta - twardy zawodnik

To jedno z najzdrowszych warzyw - ma silne działanie przeciwnowotworowe. Nie potraficie jej smacznie przyrządzić? Koniecznie przeczytajcie,
jak wykorzystać to wszechstronne warzywo. Jane Hornby wpadła na kilka świetnych pomysłów.

Ryżowa sałatka z kapustą i sosem tahini
Kiełbasa z duszoną kapustą i kminkiem

Szkoła gotowania

Tego nie wiedziałeś o stekach

Pierwszorzędne kawałki wołowiny, takie jak polędwica i rumsztyk, są drogie. Nie musi to jednak oznaczać, że stek jest poza twoim zasięgiem finansowym - niektóre z mniej znanych i tańszych kawałków wołowiny mają nawet więcej smaku.

Zostań mistrzem makaronu

Każdy z 20 regionów Włoch ma charakterystyczną kuchnię - częściowo ukształtowaną przez klimat i położenie, a częściowo przez historyczne zaszłości. Na przykład w górzystym regionie północnego Piemontu można znaleźć trufle i kremową gorgonzolę.

Na weekend

Tace pełne smakołyków do dzielenia

Pozbądź się stresu związanego z przyjęciem i obsługiwaniem gości dzięki temu bufetowemu menu, które świetnie sprawdzi się na spotkaniu w dzień
wolny od pracy.

Miętowy dip z buraków z chipsami z pity o smaku chilli
Szaszłyki z kurczaka i bakłażana z kuminem i miodem, podane z pistacjowym dukkah
Sałatka z grubej kaszy kuskus z pomarańczą i fetą
Miodowe kubki z orzechami i granatem

Małe i duże smakołyki

W sobotę i niedzielę sączy się czas. Możemy wtedy celebrować proste przyjemności, jak wypicie dobrej kawy czy herbaty. Przydadzą się do nich rozkosznie słodkie kąski, proste jak pstryknięcie palcami.

Pistacjowo-pomarańczowe Magdalenki
Muffiny à la pączki
Mini makaroniki pistacjowo-czekoladowe
Kruche ciasteczka
Imbirowe ciasteczka owsiane
Duńskie ciastka z jabłkiem i jagodami
Babeczki malinowo-kokosowe
Babeczki czekoladowo-krówkowe

2016

2015

2017