Maj - czerwiec 2015

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

To nie może być moje dziecko! − trochę mnie dziwi, a trochę bawi, gdy moja córeczka prosi o "dokładkę" syropu z cebuli. Skąd biorą się preferencje kulinarne? Są ukryte w naszym DNA czy raczej, w miarę jak dorastamy, zaczynamy doceniać coraz bardziej wyrafinowane smaki? Choć przeprowadzono wiele badań na ten temat, wciąż wiadomo tylko tyle, że w przypadku 40% z nas za kulinarne wybory odpowiadają geny.

No ale kto z Was polubił kawę od pierwszego łyku gorzkiego płynu? Komu smakowało wytrawne wino? Nasuwa się podchwytliwe pytanie, czy gust staje się bardziej wyrafinowany, czy jedynie smak się przytępia. Pogląd, który mówi, że trzeba nowego dania spróbować wiele razy, żeby je polubić, ma wielu zwolenników. A może jednak powinniśmy ufać swoim odczuciom od pierwszego razu?

Lubiącym eksperymenty polecam zrezygnować na jakiś czas z używania soli. Zaskakujące, jakie kulinarne subtelności można później odkryć. Latem, gdy tak miło jest zjeść na dworze, posiłki bywają wyjątkowo zmysłowe. Żeby czerpać jeszcze większą przyjemność z jedzenia i zachować zdrowie, warto przypomnieć sobie radę Mireille Guiliano z kultowej książki "Francuzki nie tyją", która przekonuje, że najsmaczniejsze są pierwsze kęsy potrawy i że różnorodność w kuchni jest niezbędna, jeśli chcemy cieszyć się zgrabną sylwetką.

Z kolei Annabel Langbein, autorka niezliczonej ilości bestsellerów kulinarnych, zdradziła mi niedawno, że od czasu kłopotów z wagą dba o to, by w jej menu było dużo naturalnego umami (a więc parmezanu, mięsa, sosu sojowego, grzybów, pomidorów, wodorostów). To podpowiedź szczególnie na czasie, bo w kontekście jedzenia coraz częściej mówi się o palatability, tłumaczonej jako smakowitość, przyjemność smakowania. Tego lata rozpieszczajcie więc swoje podniebienia, zanurzając się z nami w soczystych sezonowych smakach i aromatach.

Barbara Komorowska

Na zdrowie

Gdy widzę słodycze...

Te proste wypieki są odpowiednie dla wegan oraz tych, którzy nie mogą jeść nabiału - ale smakować będą wszystkim.

Wegańskie ciasto rabarbarowe z kremem
Wegańskie babeczki z bananem i orzeszkami ziemnymi
Wegańskie brownies z wiśniami i migdałami

Pyszna kolacja na szybko

Sycące posiłki bez mięsa - podane na stół w 30 minut lub mniej

Pomidory nadziewane ryżem z pesto
Halloumi z sałatką z kaszy bulgur, ciecierzycy i rukoli
Meksykańska zupa ze słodkich ziemniaków
Ciabatta z cukinią i kozim serem
Grillowana sałata Baby Gem z octem balsamicznym i kozim serem
Słodkie ziemniaki pieczone z sezamem i szparagami
Sałatka z fasoli półksiężycowatej, ogórka i rzodkiewki

Dieta dla mózgu

Dynamiczna dwunastka. Poznaj produkty, które zwiększą potencjał Twojego umysłu.

Południowo-indyjskie curry z rybą i ciecierzycą
Muffinki z komosą ryżową i morelami
Omlet z owocami

Skarbnica mikroelementów i błonnika

Szukasz nowych pomysłów na to, jak zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na warzywa? Spróbuj tych przepisów, a będziesz mieć problem z głowy.

300 kalorii... a nawej mniej

Sara Buenfeld wybrała dla Was lekkie przepisy na lunch i kolacje. Nie przekraczają 300 kcal, ale składniki są tak dobrane, że posiłki będą smaczne, a Wy najedzeni i pełni energii.

Sałatka z kurczaka z sezamem
Papryki zapiekane z chili i fetą
Dorsz z sałatką z komosy ryżowej i sosem jogurtowo-ziołowym
Łosoś z warzywami w miso
Soczewica du Puy z wędzonym tofu
Hummus paprykowo-orzechowy z surowymi warzywami
Chleb żytni z sałatką z indyka
Sałatka z cytrynowym tuńczykiem i szparagami
Zupa z groszku i miety z chrupiaca szynka prosciutto
Grillowany stek z selerowo-paprykową caponatą

Na co dzień

Przyjęcie dla Niej

Zaproś mamę na ucztę godną pięciogwiazdkowej restauracji. Cassie Best stworzyła wyjątkowe menu, które łączy w sobie klasyczne smaki z nowoczesnymi trendami w cukiernictwie.

Kanapeczki z cytrynowym krabem i ogórkiem
Mini bajgle z rostbefem
Serowe sconesy z jabłkiem
Paluszki z brioche przełożone jajkiem i boczkiem
Eklerki z budyniem bananowym
Ciasteczka z pianką marshmallow, malinami i gorzką czekoladą
Pistacjowe babeczki
Torcik cytrynowo-makowy

Lekko i przyjemnie

Oryginalne sałatki, którymi zaskoczysz gości

Sałatka pełna zdrowia z cytrusowym dressingiem
Sałatka z pieczonych winogron, marchewek i dzikiego ryżu z balsamicznym dressingiem klonowym
Azjatycka sałatka makaronowa z jagnięciną i grejpfrutem oraz imbirowym dressingiem
Sałatka z kurczaka z dressingiem z kwiatów dzikiego bzu
Sałatka z wędzonej makreli i buraków z kremowym dressingiem chrzanowym

Triumfalny come back

Jeszcze nie tak dawno omijaliście agrest szerokim łukiem, sięgając zamiast niego po słodsze owoce. Ale agrest zaczyna wracać do łask. Skąd to wiemy? Od Was - wiele osób szuka przepisów na agrest na naszej stronie internetowej. Dlatego Jane Hornby ma dziś dla Was kilka całkiem nowych pomysłów.

Lemoniada z agrestu i mięty
Azjatycka sałatka z grillowaną wieprzowiną i sosem agrestowym
Bezy z brązowym cukrem, duszonym agrestem i śmietanką
Ciasto agrestowo-kokosowe
Sorbet agrestowy z syropem z bzu i Sauvignon Blanc
Kruche babeczki z masą migdałową agrestem
Dżem agrestowo-waniliowy

Kolacja dla dwojga

"Kiedy gotuję dla dwojga, lubię przygotować część składników nieco wcześniej, zwłaszcza gdy pogoda dopisuje - zdecydowanie wolę wyjść na zewnątrz i cieszyć się jedzeniem, piciem oraz czasem spędzanym z bliską mi osobą. Dlatego w moim menu przystawkę i deser można przygotować zawczasu, danie główne zaś wystarczy wstawić do piekarnika i zostawić, aby się piekło. Co ja wtedy robię? Mam zapewniony cudowny, relaksujący wieczór!"

Aperitif z agrestową nutą i bąbelkami
Krabowe kotleciki z cytrusowym aïoli
Słodki boczek z wietnamską sałatką i kruszonymi orzeszkami ziemnymi
Pojedyncze puddingi z owocami lata

W sezonie

Kuchnia śródziemnomorska

Latem wszyscy z radością wracamy do repertuaru kuchni śródziemnomorskiej. W naszej kolekcji przepisów znajdziesz mnóstwo inspiracji na dania pyszne, aromatyczne i cieszące oko.

Pieczony kurczak po amerykańsku
Zapiekane bakłażany z parmezanem i wołowiną
Wielka tarta z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami i bezą
Kremowe risotto z cukinią
Sałatka z pomidorów
Duże śniadaniowe placki ziemniaczane z cukinią
Tarta tatin z pieczonymi pomidorami
Nadziewane papryki po hiszpańsku
Sałatka z grillowanego bakłażana z sułtankami i orzeszkami pinii
Jagnięcy tadżin z morelami i szalotkami
Słoneczne tiramisu

Jedzmy więcej... bobu

Przepięknie zielony i bogaty w smaku, jest jedną z kulinarnych radości zarówno dorosłych, jak i dzieci. Barney Desmazery przekona Cię, że jest również wszechstronny jak groszek.

Pilaw z bobu i koperku
"Lizaki" z jagnięciny z bobem i miętą
Pappardelle carbonara z bobem

Na zdrowie

Królewska uczta bez mięsa

Tych, którzy nie jedzą mięsa, ugościsz po królewsku dzięki przepisom Celii Brooks na potrawy pełne ekscytujących połączeń smaków. Zdecydowanie warte zachodu!

Makaronowa sałatka tajska z pieczonym bakłażanem, mango i awokado
Steki z tofu w glazurze z miso oraz sałatka z kiełkami fasoli i wstążkami omletu
Falafle z pikantnym sosem pomidorowo-orzechowym i wiosennymi warzywami
Grillowane szparagi z octem balsamicznym i pomidorkami cherry
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana
Morska sałatka

Szkoła gotowania

Nie tylko w Paryżu. Idealny francuski klasyk w Twojej kuchni

Skorzystaj z porad zespołu GoodFood i zaprzyjaźnionych z nami szefów kuchni. Wypróbowane przez nas triki, podpowiedzi i pomysły sprawia, ze pokochasz przyrządzanie posiłków i sam staniesz sie ekspertem.

Croissanty

W sezonie

Przechowaj urodzaj

Mary Cadogan pokazuje nam, jak łatwo jest przyrządzić konfitury z truskawek. A jaki pyszny efekt!

Pachnąca konfitura z truskawek

Szkoła gotowania

Możesz to zrobić lepiej

"Wiele osób próbuje zrobić gnocchi ale nigdy nie udaje się im osiągnąć tej idealnej miękkości i lekkości – jak chmurka. Postępując zgodnie z moim przepisem otrzymasz idealne gnocchi, które pysznie smakują na przykład z sosem pomidorowo-bazyliowym."

Fantastyczny ziemniaczany przysmak

Szef Antonio Carluccio, z programu Dwóch Chciwych Włochów, zdradza nam jak zrobić ten fantastyczny włoski przysmak.

Ziemniaczane gnocchi (Gnocchi di Patate)

Na weekend

Ciasto, które kwitnie

Frances Quinn, zwyciężczyni programu BBC Great British Bake Off, dzieli się z nami swoim przepisem na ciasto zainspirowane "Ukrytym warzywem", czyli wypiekiem, który zagwarantował jej zwycięstwo w programie.

Ciasto "Ukryte cebulki"

Co nowego?

Butik w wersji mini

Danie ze słoika

Zdrowy posiłek nie tylko dla przyjezdnych

Słoik z ryżową sałatką z mango i krewetkami

Smakowita niedziela

Bez względu na to, czy pogoda dopisze czy nie, pieczeń proponowana przez Jamesa Martina, prowadzącego program "Saturday Kitchen" w stacji BBC One, na pewno wniesie trochę słońca do rodzinnego posiłku.

Pieczeń wieprzowa na sposób włoski, z chrupiącą skórką
Słodkie cebulki
Cytrynowe ziemniaki gratin
Brokuły i fasolka szparagowa z masłem orzechowym
Morelowo-imbirowa tarta frangipane

Czas wyjść w plener!

Masz wolny dzień, a za oknem świeci słońce? Koniecznie skorzystaj z okazji, by zjeść na zewnątrz. Ułożone przez Sarę Cook menu na grill przygotujesz z łatwych do kupienia składników, które nie wymagają długiego marynowania ani innych zabierających czas przygotowań.

Pieczona kukurydza z masłem chili
Czerwony kurczak w cytrusach
Szaszłyki z hiszpańskich kiełbasek i ziemniaków
Środkowowschodnia sałatka z marchewką i fetą
Sałata lodowa z jogurtowym dressingiem
Najłatwiejszy na świecie sernik malinowy

Kulinarne podróże

Tego lata zaproponuj rodzinie i przyjaciołom coś nowego. Oto kilka podpowiedzi, jak przygotować przyjęcie w prawdziwie latynoamerykańskim stylu.

Caipirinhas z ananasem
Krewetki z chili
Szaszłyki z halloumi z oregano
Ciasto z marakują i musem owocowym
Sałatka z serc palmowych z dressingiem limonkowomiodowym

2016

2015

2017