Wrzesień - październik 2015

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Kto zetknął się bliżej z tematem jedzenia, wie, że to fascynująca materia. Tak jak kreacje z wybiegów podlega trendom (Precz z nabiałem!, Tylko EKO!), ma wpływ na gospodarkę (wspieranie lokalnych dostawców) i nasze zdrowie (profilaktyka i leczenie chorób), daje radość (gdy biesiadujemy z bliskimi), choć może też doprowadzać do łez (kiedy jesteśmy uzależnieni od jedzenia bądź niejedzenia), bywa obiektem żartów (One day I'm gonna make the onions cry, Life's uncertain – eat dessert first) i świetnym biznesem (na stolik w wybranych restauracjach czeka się miesiącami). Tyle ważnych sfer życia, tyle emocji, a to tylko wycinek tematu!

Od kilku dni chodzi mi po głowie książka pozornie niezwiązana z tematyką kulinarną. Jej autor, Tom Hodgkinson, angielski pisarz i wydawca magazynu "The Idler",
pisze tak: „"Ponad wszystko sądzę, że trzeba uczyć, skłaniając do naśladownictwa, a nie przez autorytet. Jeśli sami jesteśmy szczęśliwi, albo przynajmniej weseli i zadowoleni z życia, dziecko nabierze przekonania, że to jest stanem normalnym. (...) Teraźniejszość to wszystko, co mamy. Reszta jest iluzją (...). Co to za życie, w którym nie ma przyjemności".

Bycie tu i teraz, radość życia, dawanie dobrego przykładu - takie proste i trudne zarazem. Mam swój patent na uczenie córeczki mądrego odżywiania. Od kilku miesięcy po prostu gotujemy razem.

Żywiołowe wersje croque monsieur, jajecznicy i ciasta bezcukrowego przygotowujemy z zamkniętymi oczami. To kapitał, który kiedyś zaprocentuje. Dlatego tak ważne są inicjatywy walczące o poprawę jakości żywienia w szkołach i przedszkolach. Jak choćby „Szkoła na widelcu” Grześka Łapanowskiego i całej grupy wspaniałych ludzi, którym leży na sercu dobro przyszłych pokoleń, bo wiedzą, że od tej jednej, pozornie drobnej zmiany, zaczynają się dużo poważniejsze. Takich inicjatyw jest coraz więcej. Bardzo mnie to cieszy. Oby powstawały jak grzyby po jesiennym deszczu.

Barbara Komorowska

Przepis z okładki

Tort z mrożonego jogurtu, jeżyn i jabłek

Deser ten jest niczym cukiernicza wariacja na temat pasemek ombre - tak jak w przypadku popularnej koloryzacji włosów mamy tu do czynienia z barwami zmieniającymi się z ciemnej w coraz jaśniejsze. A przy tym to wspaniały pomysł na wykorzystanie  sezonowych jeżyn oraz jabłek. I to bez włączania piekarnika.

Na zdrowie

Ciasteczka z gorzką czekoladą i kawą zbożową

Ciasteczka z kawałkami czekolady i kawą zbożową

Pesto x 3. Do makaronu, pieczywa, warzyw

Pesto z jarmużu
Pesto z rukwi wodnej i migdałów
Pesto z pieczonej papryki i zielonej pietruszki

Bezglutenowe dodatki

Pieczona dynia piżmowa z gniecionymi pistacjami
Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i fetą
Dziki ryż z pomarańczą i fenkułem

Tydzień na (niskim) indeksie

Za jednym zamachem możesz: schudnąć, mieć więcej energii, poprawić nastrój

Curry wieprzowe z ryżem kalafiorowym
Ryba cytrusowo-imbirowa gotowana na parze i warzywny stir-fry
Spaghetti z grzybami czosnkowymi i prosciutto
Zapiekanka pasterska z soczewicą i puree selerowo-fasolowym
Kurczak pieczony w orzeszkach ziemnych i sałatka marchewkowo-ogórkowa
Sałatka z łososia, młodych ziemniaków i rukwi wodnej
Pikantne klopsy z czarną fasolą z chili

Superszybki lunch na wynos

Zrobisz go w 5 minut

Superszybki lunch na wynos

W sezonie

Figi, śliwki, jeżyny

Krzewy pełne czarnych jeżyn, gałęzie drzew uginające się od purpurowych śliwek i fioletowych fig - późne latko hojnie obdarza nas owocami. Sarah Cook wykazała się niezwykłą kreatywnością i przygotowała kilka zaskakujących słodkich oraz wytrawnych dań.

Ser pleśniowy zapiekany z figami i orzechami włoskimi
Purpurowe babeczki z kremem jeżynowym
Bread and butter pudding z karmelizowanymi figami
Sałatka z buraków, koziego sera i szczypty maku
Śliwkowe pianki marshmellows
Duszona wieprzowina ze śliwkami
Sałatka z pieczoną kaczką grillowanymi śliwkami
Rustykalna tarta z owocami jesieni

Na weekend

Piątkowy wieczór

30 minut w kuchni, a potem już tylko uczta dla zmysłów i błogie leniuchowanie

Krewetki z rzodkiewką i pikantnym dipem majonezowym
Lody kokosowe z mango i marakują
Kotlety schabowe z kością, z sosem musztardowym i miso
Ogórkowe martini

Na zdrowie

Wegetariańska, grecka uczta

Baklava z bakłażanem, pomidorami i fetą

Pizza Margherita

Kultowy fast-food przechodzi lekką metamorfozę

Pizza Margherita w wersji Light

Na weekend

Babie lato Anjum

Ekscytujące menu, które powstało po powrocie z Pendżabu

Grillowane chlebki naan
Pieczony w folii ser Paneer z ziołami
Kulfi pistacjowo-różane
Szaszłyki z jagnięciny na ostro
Raita z pomidorami, cebulą i ogórkiem
Ryba panierowana po amritsarsku

Na zdrowie

Zdrowe menu na zabiegane dni

Paluszki rybne z gniecionym groszkiem
Kurczak zapiekany z parmezanem i mozzarellą
Schab ze słodko-kwaśnym sosem cebulowym
Zapiekanka z indykiem i nachosami
Szaszłyki z kurczaka po indyjsku
Strogonoff z rumsztykiem i grzybami
Sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i różowymi grejpftutami
Paluszki rybne z curry kokosowym

Na weekend

Niedziela w ogrodzie

W ostanie ciepłe dni złap trochę słońca i kulinarnych inspiracji

Tarta z białej czekolady z kardamonem i pudrem malinowym
Zielone warzywa i szalotki z zielem angielskim na ciepło
Jagnięcina po marokańsku i zapiekanka z dyni oraz tahini

Na co dzień

W gronie przyjaciół

Niewiele jest tak satysfakcjonujących rzeczy jak biesiadowanie z z lampką wina w otoczeniu dobrych znajomych. Oto przepisy na szybkie i zarazem wykwintne dania dla tych, których chcesz ugościć po królewsku.

Kotleciki jagnięce z kuskusem owocowym i miętą
Szybkie linguine z krabem
Steki z sarniny w sosie jeżynowym
Okoń morski w przyprawach z kuskusem i cytryną
Gnocchi z pancettą, szpinakiem i śmietanką z parmezanem
Piersi z kurczaka nadziewane ricottą z cytryną, kaparami i chili
Stek z sosem chimichuri
Curry kokosowo-pomidorowe z krewetkami

Nadgryziony deser, czyli jabłka pod pierzynką

Frances Quinn, zwyciężczyni konkursu Graet Btitish Bake Off, stworzyła przepis na wyjątkowe babeczki, których smak i tekstura do złudzenia przypominają inny klasyczny deser - jabłka pod kruszonką i to z hojną porcją kremu angielskiego włącznie!

Babeczki z jabłkiem i kruszonką

Toskańskie inspiracje

Zauroczony malowniczym regionem Włoch Theo Randall zaprasza na obiad

Torta della Nonna
Zapiekany mangold
Tradycyjna zupa toskańska
Ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem

Słodkości na szybko

Przygotujesz je w mgnieniu oka

Owoce leśne z musem czekoladowym
Ekspresowy deser z gęstym sosem toffi
Deser biszkoptowy z kremem angielskim i bananem

Kolacja błyskawiczna

Wygraj wyścig z czasem! Wystarczy 10 minut albo kwadrans

Kotlety z kaszką, jajkiem sadzonym i czatni pmidorowym
Szybki gulasz z pulpetami
Ryba zapiekana z prosciutto i pesto
Zielone curry z kurczaka
Pizze z tuńczykiem, oliwą i rukolą
Polędwica wieprzowa z warzywami czosnkowo-imbirowymi
Ryż po meksykańsku z pikantną wieprzowiną i salsą z awokado
Makrela wędzona z kuskusem ziołowo-buraczanym
Spaghetti carbonara z kiełbasą i brokułami

Zdrowie ukryte w lizakach

Chrupiące owoce polane toffi pokochają nie tylko dzieciaki. Proponujemy lizaki w wersji mini, bo są idealne zarówno dla rodziny, jak i małe przyjęcie.

Lizak z jabłka i toffi

W sezonie

Daj wątróbce szansę!

Jeśli istnieje jakiś składnik, który już dawno temu powinien pojawić się na Twojej liście zakupów, to z pewnością jest to wątróbka. Wymaż z pamięci złe wspomnienia z obiadów szkolnych i daj wątróbce szansę.

Wątróbka cielęca z karmelizowaną cebulą i prosciutto
Sałatka na ciepło z wątróbką, jabłkiem i dressingiem jeżynowym
Zapiekanka pasterska z wątróbką jagnięcą
Parfait z wątróbki z galaretką z Sauternes

Przechowaj urodzaj

Dzikie krzewy już dawno bujnie obrodziły - można najeść się do syta i to zupełnie za darmo. Mary Cadogan pokazuje, jak wykorzystać szczodrość natury.

Keczup z dzikich owoców
Galaretka ze śliwki damaszki z przyprawami korzennymi
Nalewka z tarniny

Na weekend

Paląca potrzeba smaku, czyli chili od podszewki

Gdy temperatura za oknem spada, w kuchni robi się gorąco

Dżem pomidorowy z chili
Boczek słodko - kwaśny z sałatką z zielonej papai
Trufle czekoladowe z miętą i chili
Czekoladowe ciasto z espresso , chili i śmietanką kawową
Spaghetti z chili, krewetkami, salami i chrupiącą gremolatą
Curry z kalafiorem i pomidorami
Kurczak z sosem chien
Tacos z rybą, salsa z jalapeno i śmietaną z chili

2016

2015

2017