Lipiec - sierpień 2015

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

"Mamo, z czego ja się składam?" − zapytała kilka dni temu moja ulubiona trzylatka. "Powstałaś z miłości, więc może z niej?" − bardziej zapytałam, niż odpowiedziałam.

W mojej rodzinie okazuje się miłość, gotując dla bliskich. Taka była moja babcia, dziadek, tacy są rodzice, siostra. I nie przypadkiem taki jest mój mąż − kucharz. Gdy byłam młodsza, pytanie "co zjecie na kolację?" w godzinę po skończonym obiedzie uważałam za irytujące. Dopiero jak dojrzałam, zaczęłam doceniać to, że ktoś chce poświęcić swój czas na przygotowanie posiłku, który sprawi mi przyjemność.

W redakcji GoodFood niesłabnącym powodzeniem cieszy się teoria, która mówi, że od samego myślenia o czymś pysznym można przytyć, więc nie warto się ograniczać. Druga nasza ulubiona teza przekonuje, że potrawa przygotowana z miłością służy naszemu zdrowiu bardziej niż cokolwiek innego. Bo choć na dobre zdrowie i samopoczucie składa się mnóstwo czynników i chociaż od lat za szkocką dietetyczką Gillian McKeith z przekonaniem powtarzamy "jesteś tym, co jesz", prawidłowo skomponowana dieta to nie wszystko. Każdej potrawie potrzebna jest też szczypta uczucia.



Teraz, gdy większość z nas ma trochę wolnego i gdy owoce i warzywa są lepsze niż kiedykolwiek, gotujcie i cieszcie się potrawami przygotowanymi specjalnie dla Was, z myślą o Was i z największą troską nie o to, żeby wyszło jak w przepisie, ale o to, żeby Wam smakowało.

Inspirujcie się naszymi recepturami, ale nie traktujcie ich zbyt serio: miętoście je i przekształcajcie do woli, dopasowując do upodobań swoich i tych, na których uśmiechu po skończonym posiłku zależy Wam najbardziej. W końcu wszyscy składamy się z tego, co jemy − z miłości.

Barbara Komorowska

Na weekend

Orzeźwiające mille-feuille

Orzeźwiające mille-feuille

Po prostu: Good Food

Szaszłyki wieprzowe w marynacie mojo + kubańskie orzeźwiające drinki
Pieczony kurczak z papryką i fetą
Sałatka z wędzonym łososiem i sosem krabowym

Wyjdź na dwór!

Czekoladowo-pomarańczowe brownies
Fałszywe piwo imbirowe
Miniserniczki z truskawkami
Makaronowa sałatka curry
Kawałki jagnięciny w marynacie imbirowej z chili
Tarta sufletowa z wędzonym łososiem
Tortilla z ziemniakami i papryką
Soczyste pałeczki z kurczaka po tajsku
Ser Feta marynowany w oliwie z tymiankiem i chili
Wiejski pasztecik z kurczakiem i brzoskwinią
Bagietka nadziewana po nicejsku

Owsianka, jakiej nie znałeś

Cynamon, banan, truskawka

Pomysłowy letni deser

Gigantyczny shortbread z truskawkami

Na co dzień

Nieplanowana przyjemność

Kiedy wpadną niespodziewani goście

Owoce pieczone z wanilią
Granola owocowo-orzechowa
Kedgeree klasyczne
Bubble & squeak
Placki z pasternaku
Zapiekanka z fasolki, boczku i chleba
Pankejki ziemniaczane

Letnia pasta

Niezawodna, gdy trzeba przyrządzić coś na szybko

Makaron w stylu hiszpańskim
Penne ze świeżym pomidorem i cukinią
Kokardki w kremowym sosie, z łososiem i szczypiorkiem
Fusilli z kiełbasą, fenkułem i rukolą

Sałatki nie tylko dla tych, którzy są na diecie

Sałatka w stylu włoskim, z chrupiącą pancettą
Sałatka z wędzonym na ciepło łososiem i grejpfrutem
Tajska sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z hummusem i grillowanymi warzywami

Co dziś na kolację?

Nie potrzeba wiele czasu, żeby przygotować smaczne danie

Casserole z kurczakiem i oliwkami
Roladki z ciasta francuskiego z kremowo-szparagowym nadzieniem
Tagliolini z bakłażanem i chili
Pieczony strzępiel z zapiekanymi warzywami
Pikantny kebab z jagnięciny z ziołowo-groszkowym kuskusem

Posiłki za rozsądną cenę

Zaplanuj menu na cały tydzień

Wrapy chapati z omletem szpinakowym
Cukinia faszerowana kiełbasą i ziołami
Sałatka brokułowo-makaronowa z grillowanymi kiełbaskami
Kremowe pomidorowe risotto
Klopsiki masala w sosie curry

Na zdrowie

Czas na przekąskę? Nie wrzucaj na ząb byle czego

Bircher musli z jabłkiem i jagodami
Wstawaj i w drogę - muffinki na śniadanie
Kuskus z klementynkami i miodem
Tosty z indykiem i pomidorami
Pikantne jajka po marokańsku
Placuszki jagodowo-cytrynowe
Śniadanie z pieczonych warzyw

Na co dzień

Lato pełne owoców

Brzoskwinie, nektarynki, morele i melony - słodkie jak miód

Babka brzoskwiniowa z białą czekoladą i pistacjami
Dżem morelowy z kwiatem pomarańczy
Pieczone owoce pestkowe
Ziołowa sałatka z fetą i niektarynką z sosem cytrynowo-makowym
Chrupiąca kaczka po chińsku z brzoskwiniami
Szprycer melonowy

Na zdrowie

Więcej warzyw

Makaron w kremowym sosie z kurczaka, zielonej fasolki i pesto
Bardzo brytyjska sałatka
Fish & chips z nutką cytryny
Quesadilla z grillowaną cukinią, fasolą i serem
Mniej mięsa, więcej warzyw, czyli sos Bolognese w letnim wydaniu
Szaszłyki krewetkowe z miso i sałatką ryżowo-warzywną
Pikantne tortille pszenne z jagnięciną, chrupiącą surówką i ostrym majonezem
Sałatka z grillowaną brzoskwinią, kurczakiem i fetą
Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z jogurtem ogórkowym
Śródziemnomorska tarta z tuńczykiem, papryką i cukinią

IBS. Co jeść, gdy jelita strajkują

Owsianka z jabłkiem i siemieniem lnianym

5 porcji warzyw i owoców dziennie - jak to zrobić?

Wieprzowina w marynacie hoisin + sałatka z czosnkiem i imbirem
Pikantna sałatka z quinoą i tuńczykiem
Smoothie z mango i marakui

W sezonie

Przystawki z rusztu

Szaszłyki z cukinii i sera halloumi
Sałatka z bulgurem, grillowaną papryką i bakłażanem

Wrzuć pizzę na grill

Pizza z chorizo, papryką i owczym serem Manchego
Pizza z niebieskim serem, pancettą i grillowanymi brzoskwiniami
Pizza z cytryną, fenkułem włoskim i krewetkami
Pizza z pesto, bakłażanem i kozim serem
Pizza czosnkowa z mozzarellą i pomidorami

Przechowaj urodzaj

Pikantny czatni morelowy

Soczyste i pyszne

Owoce, za którymi tęsknimy cały rok - już są!

Dwukolorowy tort malinowo-karmelowy
Domowa tarta z truskawkami
Wiśniowe minibrownies
Pavlova z wiśniami, płatkami róży i pistacjami
Jogurtowe lody na patyku z owocami leśnymi i ciasteczkami korzennymi
Mocno owocowe crumble owsiane
Ciastka z solonymi migdałami
Truskawkowa panna cotta

2016

2015

2017