Listopad - grudzień 2015

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Mamy dla Was dwie wiadomości: dobrą i jeszcze lepszą.

 

Od przyszłego roku będziemy miesięcznikiem ! – to pierwszy dobry news. Rozpiera nas duma, bo stanie się tak po zaledwie sześciu numerach od naszego debiutu. Pierwszy z nowej serii, styczniowy numer „GoodFood”, będzie można kupić już przed świętami.

 

Druga wspaniała wiadomość: odkryliśmy, jak oszukać pędzący czas. Jeśli teraz spokojnie przygotujecie i zamrozicie kilka potraw, tuż przed świętami będziecie mieć mnóstwo czasu wolnego! Kto z nas nie marzy, by tym razem uniknąć szalonych zakupów, a potem gotowania z zegarkiem w ręku i obłędem w oku? W tym numerze szczegółowo tłumaczymy, co ugotować oraz w jaki sposób i na jak długo te pyszności potem zamrozić.

 

Zanim jednak zaczniecie gotowanie i zamrażanie, zachęcamy, byście pochylili się nad poważnym problemem, który nurtuje świat. Chodzi o marnowanie żywności. Nie bez powodu poruszamy go teraz − w święta kupujemy najwięcej. A po świętach najwięcej wyrzucamy.

 

Dlatego już na etapie przygotowywania listy zakupów na każdego z gości przeznaczcie maksymalnie 10-15 dkg jednej potrawy (tyle waży cytryna). A gdy w sklepie włączy się Wam podszyte paniką, „czy aby nie zabraknie???”, przemnóżcie 10 dkg przez 12 potraw i zastanówcie się, czy którejś z zaproszonych osób posłuży spałaszowanie prawie dwóch kilogramów jedzenia? I to zanim sięgnie po deser!

 

Zachowajcie ten numer w swoich archiwach. Jest pełen wykwintnych dań, do których z pewnością jeszcze wrócicie − gdy zabraknie Wam pomysłów na elegancką „biznesową” kolację, rodzinny obiad czy imieniny kogoś bliskiego. To wydanie okaże się bezcenne również wtedy, gdy w przypływie nadludzkiej odwagi zaplanujecie ugościć alergików. Kuzynka nie je nabiału, szwagier unika glutenu, a teściowej nie służy mięso?

 

Z myślą o takich kulinarnych łamigłówkach przygotowaliśmy menu na przyjęcie bez mięsa, nabiału, jajek, glutenu i orzechów. Jak nam wyszło? Jak zwykle u nas − ze smakiem!

 

Barbara Komorowska, redaktor prowadząca

W sezonie

Stworzone, by się nimi dzielić

Koniec roku sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Zastaw stół pysznymi, efektownymi daniami i ciesz się obecnością bliskich

Chili z wołowiny
Lazania z bakłażanem
Krabowo-krewetkowe łódeczki
Crostini z wołowiną
Warstwowy hummus z pikantnymi chipsami tortilla

Z miłości do ciast

Urzekający aromatem, owocowy deser w trzech zaskakujących odsłonach

Ciasto w blasku świec
Fantazyjne błyskotki
Świąteczne ciasto

Przyjęcie inne niż wszystkie

Stylowe menu (nie tylko) dla alergików. Niemożliwe staje się możliwe

Gruszki merlot z wanilią i cynamonem
Ziemniaki z solą morską i rozmarynem
Pieczony strzępiel z cytrynowo-kaparowym dressingiem
Aksamitna zupa

Na co dzień

Ułatw sobie życie

Planuj, planuj i jeszcze raz planuj! I koniecznie wykorzystaj nasze przepisy na dania do zamrażania

Perski tadżin z jagnięciny
Śródziemnomorskie rybne gratin
Lazania z kurczakiem i szynką

Z myślą o najbliższych

Podpowiadamy, co kupić na prezent

Stylowe przystawki

Startery jak z najlepszej restauracji poleca James Martin

Zupa ze słodkich ziemniaków
Półmisek ryb z pikantną sałatką z ogórka
Koktajl z raków w kremie chrzanowym
Chrupiący chlebek słodowy z terriną wieprzową i korzennymi jabłkami

Spraw, by było magicznie

Sprawdź, co ma wspólnego radość z łasuchowania z reniferami św. Mikołaja

Bożonarodzeniowe ciasto z reniferkami

Na zdrowie

Lekka zupa pełna witamin i mikroelementów

Sprawdź przepis na niskokaloryczną zupę z jarmużu, jabłek i orzechów włoskich

Zupa z jarmużu

Postanowiłeś jeść zdrowo?

Nie porzucaj tej myśli tylko dlatego, że za oknem szaro i zimno. Wypróbuj nasz rewelacyjny zestaw na wieczór z przyjaciółmi!

Kandyzowany imbir i klementynki w czekoladzie
Strzępiel nadziewany żurawiną i migdałami
Mojito z żurawiną i granatem

Pasztet light

Lekki jak mgiełka, ale wciąż bezwstydnie pyszny i jedwabisty

Lekki pasztet z kurzych wątróbek

Zdrowe menu na cały pracujący tydzień

Sycące i mądrze skomponowane propozycje na te dni, w które czasu masz jak na lekarstwo

Ziemniaki zasmażane z szynką, fasolą i jajkami
Rwany kurczak
Kaczka po tajsku z ryżem ananasowym
Gęsty, kremowy chowder z dorsza
Placki pita z wegetariańskimi koftami

Na weekend

Po prostu... święta

Nasze podpowiedzi i łatwe przepisy sprawią, że przygotowanie odświętnego posiłku przebiegnie w przyjemnej atmosferze

Zmniejsz ilość wyrzucanej żywności

Proste rady, jak rozwiązać poważny problem

Może wpadniecie do nas?

Często rzucamy mimochodem, a potem zastanawiamy się, co podać. Idealnym rozwiązaniem jest niezobowiązujące menu

Ciastka z bożonarodzeniowym crumble
Aromatyczny ryż jaśminowy z piekarnika
Sałatka ze szpinaku i kabaczka w kokosowym dressingu
Pikantne skrzydełka saty z sosem z orzeszków ziemnych
Gulasz wieprzowo-ananasowy
Żurawinowe sour

Efektowne koktajle

Umilą wieczór i będą efektowną ozdobą stołu

Bakaliowe martini
Koktajl Śnieżka
Koktajl z czekoladę i pomarańczą

Gwiazdorskie wypieki

Zabawne, stylowe oraz takie, które niczym ładną bombonierkę możesz dać w prezencie

Babeczki z bakaliami i orzechową posypką
Laska Świętego Mikołaja
Drożdżowa strucla świąteczna
Czekoladowo-pomarańczowa aksamitna bomba z żurawiną

Szkoła gotowania

Co nowego?

Ciekawe wydarzenia, festiwale kulinarne, nietuzinkowe restauracje, dietetyczne nowinki - dzięki nam trzymasz rękę na kulinarnym pulsie

2016

2015

2017