Luty 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Co do jednego jesteśmy zimą zgodni - chronicznie brakuje nam słońca i energii.

 

Dlatego postawiliśmy w tym numerze Good Food na czerwone cytrusy. W aromatycznych i obłędnie pysznych, słodkich potrawach, ale też w towarzystwie znakomitych mięs. Kipiący energetycznymi kolorami, soczysty ersatz.

 

Szukacie pomysłu, jak spędzić walentynki? Odpowiedź znajdziecie oczywiście w lutowym magazynie. Większość zaprezentowanych w walentynkowym materiale potraw lub składników przygotujesz zawczasu (nawet miesiąc wcześniej!), a gdy nadejdzie Ten dzień, najpierw na spokojnie zrobisz się na bóstwo, a potem w okamgnieniu wyczarujesz niezwykłą kolację. Radość ukochanej/ukochanego - bezcenna.

 

Dla tych, którzy w nowy rok weszli w sposób mało satysfakcjonujący, mamy dobrą wiadomość: już wkrótce macie drugą szansę! 8 lutego rozpoczyna się Chiński Nowy Rok. Z tej okazji legendarny szef kuchni Ken Hom zdradza nam tajniki idealnych chińskich klasyków – wyznajemy bowiem zasadę, że jeśli się uczyć, to tylko od najlepszych. A jeśli już zdecydujecie się skorzystać z drugiej szansy i zacząć jeszcze raz, to koniecznie wypróbujcie polecany przez nas detoks.

 

Niedługi, trzydniowy, za to baaardzo smaczny. Zanim się spostrzeżecie, zgubicie parę kilogramów, oczyścicie organizm i zyskacie mnóstwo energii. W sam raz na dobry początek, prawda? Zapraszam do lektury!

Przepis z okładki

Zapiekane kiełbaski z karmelizowaną cebulką

Choć nazwa tego przysmaku (z ang. "ropucha w dziurce") nie kojarzy się zbyt apetycznie, uwierzcie, że to jedna z pyszniejszych rzeczy, jakie jedliśmy!

W sezonie

Zimowe słońce

O tej porze roku owoce o barwnych kolorach są prawdziwą przyjemnością dla oka. Sarah Cook dzieli się z nami pomysłami na to, jak z pomocą pięknych czerwonych cytrusów dodać koloru naszym potrawom.

Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym
Kurczak z pomarańczą, pasternakiem, syropem klonowym i orzechami pekan
Sałatka orkiszowa z marchewkami, fenkułem i czerwoną pomarańczą
Ciasto z czerwoną pomarańczą i granatem
Marmolada z czerwonych pomarańczy i chili
Tarta pomarańczowa

Smakowite tartaletki z burakami

Jemma Morphet wyczarowała z warzyw i ciasta wspaniałe danie, które z powodzeniem mogłoby się znaleźć w eleganckim menu restauracyjnym.

Jedzmy więcej sarniny

Jest jednym ze zdrowszych i smaczniejszych mięs. Stanowi także wyborną alternatywę dla wołowiny.

Pieczeń z sarniny
Pikantny gulasz z chili i czekoladą
Steki z sarniny z sosem grzybowym

Na co dzień

Gwiazdy miesiąca

Na pewno już wiesz, że nie ma nic zdrowszego od prostych sezonowych produktów. Nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko wykorzystać je do przygotowania aromatycznych, sycących posiłków.

Pilaf z porami, freekeh, fetą i orzeszkami pinii
Tarta z karmelizowaną cebulą
Cykoria ze smażonym dorszem
Kapusta z duszoną wieprzowiną
Brokuły gałązkowe z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Doskonałe pomysły na kolację

Zapiekanka a`la indyjskie samosy
Hot dog z chili
Tadżin z owoców morza
Minisznycle z sosem czosnkowym
Makaron z imbirem, miso i bakłażanem
Calzone z karczochami i oliwkmi
Sałatka makaronowa z boczkiem, awokado, na ciepło
Jajka zapiekane z ziemniakami, pieczarkami i serem
Sałatka z ryżu i makreli w stylu japońskim

Naleśniki na słono

Zamiast na słodko, spróbuj w wersji wytrawnej! Podpowiadamy, jak stworzyć z naleśników pełnowartościowy pyszny obiad.

Naleśniki ziemniaczane po indyjsku
Naleśniki a`la canelloni
Niemieckie naleśniki z serem i boczkiem
Naleśniki po meksykańsku

Deliktny jak morszczuk

Jeśli lubisz mięso dorsza lub plamiaka - miękkie, z łatwością rozpadające się na pyszne płatki - to posmakuje Ci też morszczuk. Koniecznie wypróbuj znakomite przepisy Jane Hornby na tę smaczną i bardzo uniwersalną rybę.

Krokiety rybne
Kokosowe curry rybne
Morszczuk z chorizo i fasolą

Kolacja z Rickiem i Jackiem

Szef kuchni stacji BBC Rock Stein niedawno otworzył swoją pierwszą restaurację poza Kornwalią. Kuchnię prowadzi syn Ricka - Jack. Ojciec i syn opowiadają o swoim nowym lokalu w Winchester, przy okazji dzieląc się z nami menu na trzydaniową kolację, którą możecie łatwo przygotować w domu.

Koktajl krewetkowy
Łosoś z miso i makaronem ryżowym
Pływające wyspy z karmelu

Wytrawne wypieki

Na leniwe śniadanie, szybki lunch, niezobowiązującą kolację z przyjaciółmi. Nie potrzebują wyrafinowanych dodatków ani eleganckiej zastawy - kto raz samodzielnie upiekł croissanty, bułeczki lub chleb, ten dobrze wie, że wystarczy solidna porcja świeżego masła albo serka fromage, aby zafundować zmysłom wyborną, chrupiącą ucztę.

Muffinki kukurydziane
Paluszki z parmezanem, kminkiem i makiem
Pissaladiere z papryką
Paszteciki z serem i ziemniakami
Quiche serowo-cebulowy
Minifrittaty z prosciutto i szparagami
Wieloziarnisty chleb z orzechami włoskimi
Pizza z surowymi dodatkami
Sconesy z koperkiem

Na zdrowie

Stawiaj na zieleń

Zamierzasz do lata zrzucić trochę kilogramów? To właśnie teraz jest idealny moment, by zacząć! Pożegnaj się z nadmiarem jedzenia i porządnie oczyść organizm. Dieta i rady Natashy Cornett będą idealnym początkiem Twojego nowego i lekkiego życia.

Zielone smoothie śniadaniowe
Sałatka tabbouleh z komosą ryżową
Pieczony bakłażan z pastą miso i słodkimi ziemniakami
Alkaliczna zielona zupa
Zielone placuszki z cukinii i brokułów
Smoothie z kurkumą
Potrawka z buraka i dyni

Zrób to zdrowiej

Angela Nilsen podaje zdrowszą wersję klasycznej zapiekanki z kalafiora z serem. I choć jest dużo lżejsza, wciąż nie można się jej oprzeć.

Na weekend

Walentynkowe menu

Planujesz wyjątkową kolację z osobą bliską Twemu sercu? Zamiast wyważać otwarte drzwi, skorzystaj ze sprawdzonych podpowiedzi doświadczonej redaktorki kulinarnej.

Panna cotta z karmelem i popcornem
Paszteciki z duszonym policzkiem wołowym i sosem pieprzowym
Koktajl Flirtini
Krążki cebulowe i majonez z boczkiem

Ach, te obłędne desery

Starasz się dotrzymać noworocznych postanowień, ale pokusa bywa zbyt silna? Jeśli  umiesz wybaczyć sobie niesubordynację, nie biegnij do sklepu po byle batonik, tylko zrób coś naprawdę pysznego. Ale nawet jeśli zgrabne ciało znajduje się na liście Twoich priorytetów, od czasu do czasu możesz się skusić na kawałek słodkiej rozkoszy.

Biszkopt ze słodkim syropem
Tarta cytrynowa
Beza a la Melba
Tarta czekoladowa z orzechami pekan
Limonkowa tarta na spodzie z imbirowych herbatników
Jabłka i jeżyny pod kruszonką
Deser czekoladowy Jaffa
Ciasto czekoladowe przypróczone "śniegiem"
Clafoutis z owocami leśnymi

Słodkie co nieco do herbaty

Nieważne, z jakiego powodu pieczesz - dla siebie i rodziny czy też na cele charytatywne. Przepisy Nancy Britwhistle, zwyciężczyni konkursu Great British Bake Off, zawsze będą strzałem w dziesiątkę.

Placek z wiśniami
Ciasto z pomarańczowe z kolendrą i lukrem

Podgrzej atmosferę i podaj chili

Gdy zabraknie Ci pomysłu na to, co przygotować na rodzinną kolację lub imprezę, chili będzie jak znalazł. Tak jak w przypadku małej czarnej sukienki - zawsze można coś do chili dodać albo...coś  z potrawy odjąć.

Chili z dynią piżmową
Chili na wyjątkową okazję
Chili dla głodomorów

Chiński Nowy Rok Kena Homa

Przywitaj Chiński Nowy Rok, przygotowując menu z najwyższej półki autorstwa legendarnego amerykańskiego szefa kuchni, uhonorowanego Orderem Imperium Brytyjskiego.

Smażona wołowina z sosem ostrygowym
Chow mein
Pikantne krewetki po syczuańsku
Kurczak z orzechami nerkowca

Szkoła gotowania

Szkoła gotowania

Gotowane na parze bułeczki z wieprzowiną
Proste naleśniki
Wolno pieczona jagnięcina Toma

2016

2015

2017