Marzec 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Czekolada. Już samo wypowiadanie tego słowa mnie rozwesela, zanim jeszcze choćby jeden uwodzicielski kawałek zniknie w moich ustach – pisze Jane Hornby w swoim materiale o czekoladowych gwiazdach. Palec pod budkę kto nie ma słabości do tego aromatycznego przysmaku? Bez względu na to, czy lubisz gorzką czy mleczną, jeśli chcesz, by twoje wypieki i desery przypominały kulinarne dzieła sztuki, czekoladę traktuj czule.

 

Skorzystaj z naszych podpowiedzi, jak przechowywać, topić, temperować, kiedy niezbędna jest anielska cierpliwość, a kiedy można czekolady dotykać wyłącznie w rękawiczkach (dzięki nim nie zostawisz odcisków palców na domowej roboty czekoladkach). Wyjaśnimy ci też, co to jest kuwertura i czym różni się od polewy, a także zdradzimy bezcenne triki, jak na przykład ten, jak uratować czekoladę, która zaczęła się warzyć.

 

W powietrzu od dawna czuć wiosnę. A gdyby ktoś jeszcze miał jakieś wątpliwości, z pewnością rozwieją je billboardy „Odwołujemy zimę!”. Wiosną łatwiej jest nam dostrzegać małe codzienne radości. Nieśmiałe promienie słońca budzą entuzjazm zbliżony do tego przy wygranej w totka, a na samą myśl o pozbyciu się ciężkiej kurtki robi się jakoś tak weselej.

Zaczynamy też chętniej sięgać po wszystko co zdrowe i z przyjemnością eksperymentujemy w kuchni. Dlatego w tym numerze zebraliśmy dla Was szczególnie dużo smakowitych i zdrowych tematów plus nasz ulubiony: dania na poprawę nastroju. Nawet największe łakomczuchy z naszej redakcji przyznają, że stanowią one doskonałą alternatywę dla czekoladowego nałogu.

 

PS Do tej pory mimo wielu prób nie udało ci się znaleźć idealnej tabliczki czekolady? Głowa do góry, pamiętaj – prawdziwy naukowiec nigdy się nie poddaje!

Przepis z okładki

Muffinki z żurawiną i serkiem śmietankowym

W sezonie

Pomysł na jajko

Nie jest łatwo wymyślić oryginalne danie zawierające składnik używany w kuchni na co dzień. A jednak! Miriam Nice ta trudna sztuka udała się znakomicie. Sprawdźcie sami.

Hiszpańska tortilla
Suflet mac`n` cheese
Portugalskie tartaletki z kremem jajecznym
Pizza z jajkiem po florencku
Przepiórcze jajka po szkocku z chorizo
Tort na biszkopcie z kaczych jajek

Czeko gwiazdy

Wielkanoc i czekolada są nierozłączne jak żonkile i wiosna. Jane Hornby przygotowała dla nas sześć świątecznych przepisów, a dodatkowo podzieliła się swoją wiedzą na temat czekolady. Odpowiednie jej traktowania i rozważnie dobrzny rodzaj zmieni Twoje wypieki i desery w kulinarne dzieło sztuki.

Ciasteczka z czekoladą, żurawiną i orzechami nerkowca
Czarno-biała tarta z kardamonem
Czekoladowo-korzenne bułeczki z krzyżykiem
Brownies z solonym kajmakiem
Wielkanocna tabliczka czekolady
Brookliński Blackout

Na co dzień

Cieciorka - włoski afrodyzjak

Drobna, niepozorna, a jednak kryje w sobie olbrzymi potencjał. Smakowite propozycje na pożywne kolacje.

Tadżin z cieciorką i kurczakiem
Burgery z falafelem
Zupa z fasolą i kaszą jęczmienną
Sałatka na ciepło z chorizo i cieciorką

Krewetki królewskie

Choć ich nazwa zobowiązuje, śmiało możesz jeść je na co dzień.

Brazylijska potrawka krewetkowo-kokosowa
Tajski makaron z krewetkami
Wrapy z piri-piri i krewetkami
Risotto z krwetkami, fenkułem i rukolą

Konkretne i zdrowe

Oto pomysły na lekkie, lecz pełne smaku dania, które można śmiało zaliczyć do kategorii "comfort food". Z pewnością nie pozostawią Twoich bliskich z poczuciem niedosytu po posiłku.

Spaghetti z soczewicowym ragu
Pikantne pizze z krewetkami
Rybny tadźin z szafranem i migdałami
Kurczak z pieczarkami
Wołowina pieczona w garnku z francuskim sosem cebulowym
Laksa z kurczakiem i makaronem

Zrób to dziś wieczorem

Aż 18 pomysłów na szybką kolację z intrygującym akcentem.

Makaron z kiełbasą, porem i koprem włoskim
Pieczony łosoś z sosem pesto i surówką z buraków
Pikantne kotlety jagnięce z ziołową sałatką
Tartaletki z pieczarkami i kozim serem
Kurczak po chińsku
Curry z kalafiora, sera paneer i groszku
Makaron po tajsku z wołowiną i brokułami
Ryba tikka na czosnkowym chlebku naan
Fasolka z wędzoną papryką na toście
Kadgeree z jarmużem i łososiem
Pizza z ziemniakami i pesto
Wieprzowina pieczona z pasternakiem
Bataty z pikantnym farszem z indyka
Makaron z imbirem, bakłażanem i groszkiem
Azjatycka sałatka z rwanym kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z chorizo, ricottą i szpinakiem

Smakołyki do popołudniowej herbaty

Ciasto a`la cappuccino
Biszkopt królowej Wiktorii
Babka bananowa z daktylami polana miodowo-orzechową czekoladą
Korzenne ciasto toffi z jabłkami
Ciasto waniliowe z owocami granatu
Brownie z malinami
Pomarańczowe ciasto z makiem
Kostki czekoladowo-karmelowe
Beza orzechowa
Muffinki z żurawiną i serkiem śmietankowym
Chlebek bananowy z daktylami i rumem
Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym

Wypieczone śniadanko

Nie chodzi wcale o nierealizowanie skomplikowanych przepisów ani o to, żeby forma była perfekcyjna. Tylko o to, żeby choć od czasu do czasu, nawet w środku tygodnia, zbudzić bliskich cudownym zapachem domowego pieczywa.

Zdrowy chlebek bananowy
Bajgle Eda Kimbera
Chlebek z oliwkami, suszonymi pomidorami i szparagami
Francuskie świderki z czekoladą

Na zdrowie

Dania na poprawę nastroju

Angela Nielsen na uczynienie zdrowszymi pięciu potraw, które lubimy jeść "na pocieszenie". Jej lżejsze wersje oferują tyle samo smaku, co oryginalne dania, ale znacznie mniej tłuszczu, węglowodanów i kalorii.

Lżejsze ciasto czekoladowe z czekoladową polewą
Lżejszy kremowy pudding ryżowy z wanilią
Lżejsza kanapka z paluszkami rybnymi
Lżejszy kurczak cacciatore

Na co dzień

Zdrowe przystawki

Zwiększenie ilości warzyw w diecie to sama przyjemność, gdy smakują one tak wybornie.

Na weekend

Góry makaronu

Szybki w przygotowaniu, sycący i wsiorbująco pyszny! Makaron po prostu trafia w sedno, gdy mamy ochotę poprawić sobie nastrój. My proponujemy Wam supermodne kluski w wersji azjatyckiej.

Grillowany kurczak z makaronem
Perfekcyjne Pad Thai
Ramen z bulionem drobiowym, łopatką wieprzową, jajkiem na miękko i młodą kapustą
Yaki udon
Chiang Mai Curry

Moja grecka wielkanocna uczta

W tym roku zafunduj rodzinie i przyjaciołom coś przepysznie oryginalnego - autentycznie grecki posiłek skomponowany przez lubianą na całym świecie autorkę programów kulinarnych - Tonię Buxton.

Czekoladowe jajko dekoracyjne

Jane Hornby zdradza wskazówki, jakich potrzebujecie, by stworzyć wyjątkowe jajko wielkanocne - a także technikę, którą każdy cukiernik powinien opanować - temperowanie czekolady.

Klub ciast

Barney Desmazery połączył dwa znakomite przepisy w jeden, żeby otrzymać najbardziej wielkanocne z ciast.

2016

2015

2017