Kwiecień 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Czy ci, którzy lubią gotować, z natury są optymistami, czy to regularna degustacja rozmaitych pyszności sprawia, że łaskawiej od innych patrzą na świat? Jedno jest pewne: trudno smakoszowi znaleźć nić porozumienia z kimś, kto jak jeden z bohaterów filmu "Ratatuj" wyznaje zasadę: "Jedzenie to tylko paliwo. Jak zaczniesz nad nim deliberować, to już po tobie".

 

Pewien bardzo bliski mi kucharz zawsze powtarza, że gdy się coś gotuje, to trzeba tego stale doglądać i nie wolno odchodzić od kuchni. Tylko jak tu nie odchodzić, skoro pranie właśnie się skończyło, dziecko pilnie potrzebuje naszej uwagi, trzeba rozładować zmywarkę i nakryć do stołu, no i właśnie przyszedł nam do głowy fenomenalny pomysł na artykuł, który natychmiast trzeba zanotować, żeby nie uciekł. Dla takich jak ja, robiących dziesięć rzeczy naraz, przygotowaliśmy przepisy dla zabieganych. Będą idealnym rozwiązaniem także dla tych rodzin, których domownicy jadają o różnych porach dnia.

 

Długo wyczekiwany sezon grillowy nareszcie nadszedł (w redakcji Good Food nie przyjmujemy do wiadomości, że jest inaczej!). Dla równie niecierpliwych jak my przygotowaliśmy dwa materiały o jedzeniu na łonie natury. Do wyboru są pikniki w różnych stylach dla dwojga, czworga i sześciorga oraz grill z pazurem, czyli na ossstro.

 

Tradycyjnie namawiamy do modyfikacji naszych przepisów zgodnie z waszymi upodobaniami – nie ma powodu, by sztywno się ich trzymać. Nie masz w domu limonki? Zastąp ją cytryną lub pomarańczą. Zabrakło masła lub śmietany? Dolej mleka kokosowego. Nie pasuje Ci dodatek imbiru?

 

Dopraw danie tym, czym lubisz, nawet jeśli inni przekonują, że kompletnie do niego nie pasuje. Może odkryjesz jakieś nowe, ciekawe zestawienie, w którym świat się z miejsca zakocha? Bo jak mawiał pewien zażywny kucharz z wspomnianego hitu kinowego: "Wybitny kucharz nie wie, co to strach. Musicie mieć wyobraźnię i serce do walki. Czasem żądać niemożliwego. I nigdy nie pozwólcie, aby ograniczało was to, kim jesteście. Duch nie zna granic. (...) Gotować każdy może, lecz tylko nieustraszeni będą mistrzami".

W sezonie

Więcej zieleniny

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie mówimy o banalnej pietruszce czy szpinaku, ale o dziko rosnącej pokrzywie i czosnku niedźwiedzim. Rankiem zamiast na bazar przejdź się na spacer do lasu po zdrowe zioła, które wystarczą Ci potem na długie tygodnie pysznych kulinarnych eksperymentów.

Czas na chlebową rewolucję

Odkrywasz na nowo urok pieczenia chleba czy stawiasz w tej dziedzinie pierwsze kroki? Nasz przepis, w którym nie trzeba wyrabiać ciasta, będzie idealny dla debiutantów. Ale jeśli jesteś zaprawionym piekarzem, pozostałe przepisy również dostarczą Ci wielu inspiracji.

Gwiazdy miesiąca

Hurraaa! Nadszedł czas soczystych wiosennych warzyw i owoców! Ciesz się smakiem młodych rzodkiewek, ziemniaków i rabarbaru. Podpowiadamy, jak najlepiej wykorzystać ich delikatność i świeżość i...czym w razie potrzeby je podkręcić.

Na co dzień

Wiosenna uczta dla przyjaciół

Odkładasz życie na weekend? Przecież nawet w tygodniu można urządzić kolację dla najbliższych. Nie musi być wystawna - wystarczy jedno, dwa dania i dobre wino. Z propozycji Cassie Best wybierz te, które szczególnie wpadły Ci w oko.

Co na kolację?

Niezwykłe smaki, proste do uzyskania. Ich przygotowanie zajmie więcej niż 20 minut. Dostępne składniki. Tricki, które pozwolą przyspieszyć gotowanie.

Danie do pochrupania

Zapiekanka złożona z warstw kruchego ciasta filo to jedna z moich ulubionych - zdradza nam John Torode, sędzia konkursu Master Chef stacji BBC. Może zostanie też Twoją ulubioną?

Pokochaj resztki

Lodówka pełna dobroci, na które brakuje Ci pomysłu? Bądź trendy i nie pozwól im się zmarnować.

Szybkie dania dla zapracowanych

Redaktorka kulinarna Cassie Best to nasza specjalistka od kuchennych dylematów. Tym razem szuka elastycznych przepisów, które można przygotować na różne okazje.

Tarta karmelowo-czekoladowa

W tym miesiącu znany z programów BBC szef kuchni Tom Kerrigde dzieli się przepisem na tartę czekoladową, która - gwarantujemy - na każdym zrobi piorunujące wrażenie.

Mash w trzech odsłonach

W kuchni brytyjskiej popularnym dodatkiem jest mash, czyli puree, najczęściej z ziemniaków lub zielonego groszku. My prezentujemy trochę lżejszą wersję tego dania.

Na zdrowie

Curry rybne w wersji light

Lubisz zamawiać je na wynos? Sprawdź, jak możesz samodzielnie przygotować jego zdrowszą wersję. Gwarantujemy, że nie straci nic ze swojej pysznej kremowej konsystencji.

Mintaj

Przystępny cenowo i pochodzący ze zrównoważonej hodowli mintaj - zarówno świeży, jak i mrożony - to doskonały element zdrowych, codziennych posiłków.

Wciąż słodki, lecz zdrowszy piernik

Angela Nielsen podjęła się trudnego zadania zmodyfikowania przepisu na jeden z najpopularniejszych wypieków. Czy udało się jej oszukać nasze podniebienie?

Na weekend

Zapraszamy na niedzielny obiad

Razem z przyjaciółmi i rodziną ciesz się daniami przygotowanymi dla Good Food przez Jamesa Martina z programu BBC One "Sobota w kuchni". W Polsce można go zobaczyć na kanale Kuchnia+.

W efektownej oprawie: cytrynowe ciasto bezowe

Spod ręki Louisa Troyano z programu BBC Great British Bake Off wyszło przepiękne cytrynowe ciasto bezowe - idealny wypiek na wiosnę, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Z wizytą u Richarda

Richard Blurr, finalista BBC Great British Bake Off, dzieli się z nami przepisami na wypieki, które lubi przygotowywać w towarzystwie córek - pięcioletniej Elizabeth i trzyletniej Genevieve.

Nie ma jak domowe ciasto

Przysmaki, które rozpieszczają podniebienie, rozjaśniają nawet najmniej słoneczny, wiosenny dzień.

Pyszne, ale mało znane: polenta

Choć to podstawowy składnik kuchni włoskiej to jednak nie jest popularnych w innych krajach europejskich. Barney Desmazery spróbuje to zmienić!

Tęczowy rarytas

Oto przepis godny najlepszego cukiernika. Z całą pewnością wywoła okrzyki zachwytu (i ukłucie zazdrości) wśród zaproszonej rodziny i przyjaciół. W najbliższy weekend zmierz się z tęczowym ciastem autorstwa Sary Cook.

Lekko = warzywnie

W naszym domu zjadamy coraz mniej mięsa - zdradza nam dziennikarka kulinarna Georgia Fuggle - są tygodnie, kiedy pojawia się ono na stole tylko w weekend. Uwielbiam używać warzyw jako głównych składników dań i myślę, że i wam przypadnie do gustu tych kilka nowych pomysłów, co z nich upichcić.

Szkoła gotowania

Szkoła gotowania

Podczas przygotowywania dań z naszych przepisów nieraz przypadkowo odkrywamy ciekawe składniki lub gadżety, lub jak można zrobić coś szybciej. Oto garść takich podpowiedzi.

2016

2015

2017