Maj 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Nim zaczniecie gotować, winna Wam jestem ostrzeżenie: nie zawsze będzie lekko i miło. Zanim nauczycie się dobierać składniki ciasta na oko, oceniać stopień wypieczenia mięsa dotykiem, czy podawać idealnie wyrośnięty suflet, wielokrotnie zdarzy Wam się coś przypalić, przesolić lub nie dopiec. Droga do perfekcji w kuchni wiedzie przez praktykowanie. Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią - tak Agnieszka Kręglicka wspomina swój kulinarny debiut w nowej książce "Gotowi, by gotować", napisanej z myślą o nastolatkach.

 

Z uśmiechem przeczytałam te słowa, bo moje początki były podobne. Ale, co najważniejsze, po drodze udało mi się (metodą prób i błędów, rzecz jasna) odkryć wiele ciekawych przepisów. A że ze względów zdrowotnych na kilka lat przeszłam na dietę bezmleczną, bezglutenową, bezsolną i bezcukrową, bezcenną okazała się wiedza, co czym można zastąpić i jak zmodyfikować przepis, by danie spełniało surowe wymogi dietetyczne, a jednocześnie wciąż było smaczne.

 

Miłość do eksperymentów została mi do dziś. Rzadko kiedy gotuję coś, ściśle trzymając się receptury. Dlatego gdy mój przybrany syn nas odwiedza i głodny zagląda do garnków, bez najmniejszego zdziwienia stwierdza: Znów jakaś doświadczalna potrawa.

 

Do podobnych eksperymentów zachęcamy i Was. Na początek spróbujcie jak Marieta Marecka postawić sobie za punkt honoru nigdy nie podać bliskim dwa razy takiej samej potrawy. To świetne ćwiczenie dla wyobraźni. I genialny pomysł na przełamanie kulinarnej rutyny.

W sezonie

Gwiazda miesiąca

Świeże sezonowe produkty są najlepszą kulinarną inspiracją.

Jedzmy więcej tofu

Jakże często nie doceniamy go, używając tylko do dań typu stir-fry. Razem z zaprzyjaźnioną dziennikarką Jane Homby przekonujemy, że warto docenić sojowy "twarożek".

Tak dobre, że palce lizać!

Najmodniejsze dania street food teraz w Twojej kuchni.

Na co dzień

Kurczę pieczone

Wszyscy nieustannie szukamy sposobów na to, co z niego upichcić. Nic dziwnego - kurczak jest świetny zarówno na szybki lunch, elegancką kolację z rodziną, jak i niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi.

Day & Night

Zdrowa i sycąca potrawa, którą możesz zajadać się o każdej porze dnia i nocy. Na dodatek do jej przyrządzania wykorzystasz resztki z lodówki, na które brakowało Ci pomysłu.

Ugotuj to jeszcze dzisiaj!

Zaskakujące smaki, łatwo dostępne składniki i tylko 20 minut na ich przygotowanie.

W sezonie

Pyszne jak cielęcina

Dania z delikatnego mięsa w wersji dla zabieganych i tych, którzy mają więcej czasu.

Na zdrowie

Warzywa w roli głównej

Wciąż niekiedy traktowane po macoszemu. Tymczasem gdy poświęcisz im odrobinę uwagi, rozkwitną w pełni, oferując bogactwo smaków i aromatów.

Co jeść, by mieć zdrowe jelita?

Wspomagamy zdrowie naszych jelit.

Solidna porcja antyutleniaczy

Porcja antyutleniaczy w praktycznej wersji 3 w 1.

Daj się uwieść koreańskim smakom

Kuchnia koreańska może się okazać najlepszą, jakiej kiedykolwiek próbowaliście - przekonuje pisarka kulinarna i szefowa kuchni Judy Joo. Jej autentyczne receptury są idealną kulinarną wprawką, a przy okazji składają się na satysfakcjonujący posiłek dla dwojga.

Dzielmy się dobrym jedzeniem

Zaproszenie przyjaciół na pyszny obiad czy kolację nie musi oznaczać obżarstwa. Miriam Nice przygotowała lekkie, lecz sycące, menu - idealne na przyjęcie w słoneczny ciepły dzień.

Na weekend

Weź je na majówkę

Czasami najlepsze ciasta to te najprostsze - niby nic specjalnego, a jednak za każdym razem smakują. Pyszne wypieki Sary Buenfield sprawdzą się podczas wielu Waszych wiosennych i letnich pikników.

Oszczędnie znaczy pysznie

Szef kuchni Richard Corrigan, regularnie sędziujący w programie BBC "Great British Menu", przygotował trzydaniowe menu, które będzie Cię kosztować taniej niż przystawka w restauracji.

Romantyczna kolacja dla dwojga

Kiedy tylko szef kuchni BBC Tom Kerridge ma czas, przygotowuje rybę dla siebie i swojej żony.

Słodkie wspomnienie

Wyciągnij z szafy foremki do galaretek oraz pucharki do lodów i przywołaj razem z nami lato.

Lunchowe klasyki z brytyjskich pubów

Dania pubowe do samodzielnego przygotowania w domu. Genialnie sprawdzą się, gdy zaprosisz znajomych na wspólne oglądanie meczu lub seans w domowym kinie.

Nasz patent na idealnego łososia

Sara Buenfield radzi, jak w prosty sposób przygotować rybę, którą kochają chyba wszyscy.

Szkoła gotowania

Pierożki gyoza

Jeśli kiedykolwiek jedliście te pierożki w japońskiej restauracji, z pewnością będziecie chcieli przyrządzić je w domu - są zadziwiająco nieskomplikowane. Yuki Gomi przygotowała dla Was lekcję, dzięki której bez trudu zaskoczycie gości tą modną potrawą.

2016

2015

2017