Lipiec - sierpień 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

W wakacje wszystko jest bardziej. Powietrze uwodzi słodkim zapachem, częściej patrzymy w niebo (które rzecz jasna, jest bardziej niebieskie), nawet przeciętne wino smakuje lepiej. Z myślą o tych, którzy tak jak jak my są fanami wypoczynku pod chmurką, przygotowaliśmy nasz urlopowy dodatek pt. "Jedzenie na kemping" (str. 36). Znawczyni tematu Mary Cadogan, która nie zmieniłaby takich wakacji na żadne inne, radzi, co trzeba zabrać oraz które dania przygotować wcześniej w domu, a które zyskają niepowtarzalny smak, gdy zostaną przyrządzone pod chmurką.

Każdy z nas ma przynajmniej kilka pomysłów na to, jak spędzić czas, gdy "wyjadą na wakacje wszyscy nasi podopieczni", ale bywa, że brakuje nam weny twórczej na tygodnie, w które spędzamy ze sobą więcej czasu niż zwykle. W temacie "Jak przetrwać wakacje z dziećmi?" (str. 54) znajdziecie dania, które genialnie sprawdzą się wtedy, gdy zaczną się dni wolne, a dzieci są głodne nowych kulinarnych pomysłów.

Urlop na słonecznym południu Europy to cudowny wakacyjny samograj, ale nie zawsze mamy czas i możliwość by wyjechać. Dlatego w tym numerze podpowiadamy, jak wyczarować oryginalne hiszpańskie smaki, nie ruszając się z domu (str. 78). I jeszcze jeden temat dla tych, którzy zostają w mieście. Na wypadek kolejnej fali upałów (gdy gotowanie jest ostatnią rzeczą, o jakiej marzymy) przygotowaliśmy przepisy na smakowite dania, które nie wymagają stania przy kuchni (str. 70).

I jeszcze słowo o zdrowiu i urodzie. Wakacyjne słońce potrafi mocno dać się we znaki naszej skórze, dlatego w dziale "Na zdrowie" przypominamy prostą prawdę, że stan cery i całego ciała odzwierciedla nasze menu. Młoda, zdrowa, promienna skóra jest w zasięgu naszych rąk (str. 91), nawet gdy jesteśmy już dawno po trzydziestce. Wystarczy przestrzegać kilku - no może kilkunastu - prostych reguł. Koniecznie przeczytaj, co jeść, by wyglądać jak milion dolarów. Nie tylko w czasie wakacyjnego wypoczynku (o to łatwiej), ale i długo po nim.

Barbara Komorowska

Szkoła gotowania

Ocet bez tajemnic

Nie cieszy się taką estymą jak królowa sałat - oliwa z oliwek extra vergine, a przecież to nie ona leżakuje po kilkanaście lat w drewnianych beczkach.

Jak przygotować kraba?

Przyrządzanie kraba nie należy do trudnych zadań, ale nie będziemy Cię oszukiwać - zajmuje trochę czasu. Jednak ten wysiłek, jak żaden inny, się opłaca. Otrzymujemy bowiem świeże, pyszne danie, często smaczniejsze niż restauracyjne.

Kuchnia z południa Stanów Zjednoczonych

Chrupiący, soczysty kurczak, który do złudzenia przypomina kultowy przysmak  z pewnej znanej sieci restauracji. Krok po kroku pokazujemy, jak go zrobić.

Na weekend

Grill w stylu amerykańskim

Bohater wielu filmów, obiekt zazdrości Europejczyków. Klasyczne BBQ, czyli grill po amerykańsku.

Wytworny deser

Żeby zachwycić nawet najbardziej wytwornego jubilata, nie musisz wcale biec po deser do cukierni. Wystarczą nasze przepisy, dobrej jakości składniki i odrobina wysiłku.

Garden party

Co podać gościom, by zechcieli wracać na Twoje letnie przyjęcia znowu i znowu.

Na zdrowie

3 razy na tak!

Lekkie dania, które podniosą Twoją witalność.

Sałatka z tempeh

Przysmak na topie ni tylko dla wegetarian.

Młoda, zdrowa, promienna skóra

Ty też możesz taką mieć! Przeczytaj, co jeść, by wyglądać jak milion dolarów.

Ile wody w wodzie?

A ile mikroelementów, witamin i innych tajemniczych dodatków? Bierzemy pod lupę modne ostatnio, które podobno lepiej niż tradycyjne nawilżają organizm.

Elegancka, choć pełna bezpretensjonalnego uroku

Nawet na diecie trzyma fason. Oto Pavlova w wersji "minimum kalorii i tłuszczu - maksimum smaku".

Urlop na słonecznym południu Europy zawsze smakuje lepiej

Podpowiadamy, jak wyczarować oryginalne hiszpańskie smaki, nie ruszając się z domu.

Na co dzień

A gdy nie masz czasu ani ochoty

Sięgnij wówczas po jeden ze smakowitych przepisów.

Pożywne i łatwe

Pożywne i łatwe do przygotowania kolacje dla tych, którzy lubią wieczorem przekąsić coś na ciepło.

Letni survival

Dania, które najlepiej sprawdzają się wtedy, gdy zaczynają się wakacje i dzieci są głodne nowych kulinarnych pomysłów.

Młoda, drobna, chrupiąca

Niepozorna kurżetka w kilku nowych, apetycznych odsłonach

W sezonie

Festiwal Dobrego Smaku

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tegorocznym Festiwalu Dobrego Smaku, ale dobrze wiecie, że to  właśnie my zagwarantujemy Wam najciekawszą relację.

Jedziemy na kemping

Jedzenie pod gołym niebem należy do prostych życiowych przyjemności. Znawczyni tematu Mary Cadogan radzi, co przygotować wcześniej w domu, a co zyska niepowtarzalny smak, gdy zostanie przyrządzone dopiero pod chmurką.

Wrzucić kurczaka na grill?

Niby nic prostszego, a jednak to w recepturze i sposobie przyrządzania tkwi tajemnica idealnie wypieczonego, soczystego mięsa.

Deser śmietankowo-kokosowy z czereśniami

Ten deser można z łatwością zmodyfikować i przyrządzić deser mrożony.

Desery

Desery, które szczególnie pokochają owocowi skrytożercy.

Gwiazdy sezonu

Słodkie i wytrawne dania z warzywami, które właśnie w środku lata odkrywają przed nami pełnię swoich możliwości.

2016

2015

2017