Październik 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Gdy byłam nastolatką, mama do znudzenia powtarzała mi: "Córciu, zjedz coś ciepłego!". Irytowało mnie to okropnie, więc buntowałam się i na przekór pochłaniałam sterty kanapek. Oczywiście nie wychodziło to na dobre ani mojemu zdrowiu, ani figurze. Dziś jest dla mnie oczywiste, że gdy kogoś z bliskich dopada smutek, zmęczenie czy przeziębienie, zamiast łykać którąś z "cudownych" tabletek, powinien zjeść talerz gorącej zupy.

Wielu znakomitych szefów kuchni jest podobnego zdania, co większość mam: że to właśnie jesienne potrawy zasługują na miano dzieł godnych wielkiego alchemika. Bo choć symfonia soczystości i barw w wiosenno-letnich daniach nie ma sobie równych, to dopiero jesienna kuchnia, za sprawą aromatycznych przypraw i długiego procesu gotowania, ma w sobie coś z magii. Nieprzystępna, ostra cebula po uduszeniu staje się słodka jak miód, a nawet najbardziej subtelne w smaku składniki doprawione curry lub imbirem nabierają temperamentu. Na dodatek mają leczniczą moc, a nawet odchudzają!

Tradycyjnie już namawiamy Was, byście w poszukiwaniu najdoskonalszych Waszym zdaniem kompozycji smakowych nie bali się wyjść poza schemat. I apelujemy, byście gdy tylko nadarzy się okazja, niestrudzenie przekazywali młodszym od Was bezcenną wiedzę, że gdy jesienią dopada przeziębienie lub chandra, po leki najlepiej skoczyć... do warzywniaka. Smakowitych kuracji Wam życzymy!

PS Dziękujemy za wszystkie Wasze listy! Możecie być pewni, że każdy z nich czytamy niezwykle uważnie, a Wasze zdanie bierzemy pod uwagę, planując kolejne wydania.

Trendy i nowości

Freakshakes

Zrób z nami milkshake'a, na którego punkcie oszalał świat. Plus: ciekawostki, nowości rynkowe i porady.

W pięciu smakach: masła smakowe

Drobna przyjemność - podkręcone masełko.

Czas na koktajl

Autorski przepis na topowy drink.

Ma za skórą

Czego nie wiesz o bananie?

W tym miesiącu

Apetyczne krągłości

Potrawka, wykwintny deser czy przystawka? Dynia jest tak uniwersalna, że wyczarujesz z niej każde danie.

Policz do 10: Kurczak z pieca

Połowa z nas ugotuje z pamięci do 5 potraw. Podnosimy więc poprzeczkę, by znać aż 10. Na pierwszy ogień: kurczak z pieca.

Strrrasznie pyszne

Cukierek i psikus w jednym, czyli słodkości na Halloween. Uwaga, potwornie kuszące też dorosłych.

Renesans brukselki

Wielki czas małej kapustki - w wyrazistym entourage'u i bez cienia goryczki zdetronizowała jarmuż.

Zdrowo na co dzień

Akcja: odporność

Dania główne i rozgrzewające zupy aż po brzegi wypełnione dobroczynnymi składnikami podkręcającymi Twój system immunologiczny.

Piękny umysł

Co jeść, by zachować nasze centrum dowodzenia w dobrej kondycji.

Puszka z pomysłami

Studencka kuchnia? Znamy sposoby, by była pełnowartościowa, smaczna, szybka… i nadal niskobudżetowa.

Warzywa na nowo

Bakłażan w pikantnej, sycącej odsłonie. Gratka nie tylko dla wegan.

Gulasz wołowy z kluskami

Klasyk brytyjskiej kuchni, ale odchudzony o połowę. Tak samo smaczny, ale o niebo zdrowszy.

Historie od kuchni

Szwedzki stół

Kto nie jadł klopsików z Ikei, ręka w górę! A teraz obydwie ręce na blat, by przygotować wyrafinowaną, zaskakującą prostotą kolację według oryginalnego menu.

Jedzenie na fali

Jack walczyła z pożarami, a potem z… jajkiem w mikrofalówce. Dziś wie, jak gotować w niej tanie i dobre posiłki.

GF inspiruje

Co na kolację?

Nie łam sobie głowy, bo tu znajdziesz moc świeżych przepisów, z których wyczarujesz smaczne kąski w maksymalnie 20 minut. A jeśli Twój apetyt chwilowo znacznie przerasta możliwości finansowe, to też mamy coś w zanadrzu.

Wege na szybko

Pomysły na ciepłe dania - nie tylko dla tych, którzy ciepło myślą o zwierzętach.

Pieczony bażant

Tom Kerridge przekona Cię do dziczyzny tym idealnym daniem dla początkujących.

Podróże

Dania jednogarnkowe

Idealnie sycące jesienią jednogarnkowce, w których buzują smaki z różnych zakątków świata.

Oryginalne curry

Anjum Anand pokazuje regionalną różnorodność dania będącego synonimem indyjskiej kuchni.

Co numer

Klub ciast

Nasza rada na spleen: jabłkowo-korzenny tort w koronie z karmelizowanych jabłuszek.

Odświętna kolacja

James Martin przygotowuje wyjątkową, "ognistą" kolację. A potem poleca smacznie celebrować leniwe poranki.

Słodkości bez cukru

Może być i słodko, i superzdrowo, co udowadniają bułeczki Anny Englisz, blogującej dietetyczki.

2016

2015

2017