Listopad 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Listopad nie ma najlepszej reputacji. Gdy nadchodzi, marudzimy, że senny, smutny, szary, deszczowy, że chcemy już zimy. Najwyższy czas, by zmienić negatywne nastawienie do miesiąca, w którym liście na dobre już opadły z drzew, a nie pojawił się jeszcze pierwszy śnieg.

Pora odczarować listopad, napełnić go magią. Już od teraz, od chwili, kiedy wzięliście do ręki ten numer naszego pisma, możecie zabrać się za przedświąteczne przygotowania. Spokojnie, bez pośpiechu. Macie czas, by zastanowić się, co najlepiej będzie zaserwować na świątecznym stole, by zaplanować zakupy i podział pracy. Im szybciej, zabierzecie się za przygotowania do Bożego Narodzenia, tym łatwiej będzie uczynić te dni naprawdę wyjątkowymi.

Warto jednak dodać, że przepisy, które proponujemy w tym numerze nadają się na różne wyjątkowe okazje: imprezy rodzinne, niedzielne obiady, przyjęcia w gronie przyjaciół czy romantyczne kolacje. Przeglądajcie je, czytajcie, niech budzą Waszą kulinarną kreatywność. Wypróbowujcie przepisy. Doprawiajcie je własnymi pomysłami. Listopad będzie piękny, kolorowy! Pełen ciepła i marzeń o idealnych Świętach Bożego Narodzenia. Takie marzenia większości z Nas towarzyszą przecież od dzieciństwa. A na jesienną pluchę, dobre są nie tylko kalosze i parasol, ale też pyszny deser.

W wolnej chwili podzielcie się z nami wrażeniami na temat numeru, napiszcie, czy udało się Wam odczarować listopad.

Trendy i nowości

Sok na zdrowie i urodę

Świeżo wyciskane, kolorowe soki, jako lekarstwo na zimowe przeziębienia oraz smutki. Plus herbaty, zupy i kilka innych rzeczy, których warto spróbować.g

Te drinki rozkręcą każdą imprezę

Drinki na uroczyste okazje. Z czekoladą, pomarańczą, bakaliami.

Tabuli z pieczonym kalafiorem

Lekkość i samo zdrowie. Kaszę kuskus zastępuje kalafior.

W tym miesiącu

Podano do stołu!

Pieczony indyk? Tak! Postaw go na świątecznym, polskim stole, a wokół wyjątkowe dodatki i sosy.

Porządne mieszanie

Szalone przepisy na świąteczne wypieki. "Błyszcząca bombka", płonące ciasto grudniowe, ciasto Confetti… Od samych nazw kręci się w głowie.

Twórcze pomysły

Trufle, pralinki i domowy zielnik. Wybieraj, co komu dasz w prezencie.

Zdrowo na co dzień

Kolacje

Szybko, łatwo, zdrowo. 10 pomysłów na małe, wieczorne co nieco, wśród nich: dahl z dynią, jajka, bekon i chapati, krewetki z harissą, łosoś w orzechach z jarmużem.

Dla pokrzepienia i osłody

Maślany pudding & owoce pod kruszonką, czyli coś słodkiego na ciepło.

Serwujemy brunch

Późne śniadania, w sam raz na niedzielę, święta i każdy dzień, kiedy zechcesz poleniuchować.

Historie od kuchni

Kochamy pierniki

Robimy z nich na przykład tort (ten z okładki) albo piernikowe sweterki.

Cukier & przyprawy

Poznaj historię pierników od starożytności do dziś.

GF inspiruje

Zerwij z tradycją

Szefowie kuchni, stali goście w programie BBC One "Sobota w kuchni" proponują kulebiak, pieczoną polędwicę, wegetariańską zapiekankę.

Tylko dla dwojga

Żona kucharza gotuje. Będzie kaczka, sałatka z homarem, galaretka z winem.

Świąteczna szynka Toma

Tom Kerridge poleca sprawdzone "patenty".

Spektakularny finisz

Desery, które zastąpią świąteczne dekoracje. Ptysie, bezowy wieniec.

Podróże

Na przyjęcie z własnym daniem

Autorki książek kulinarnych polecają wyjątkowe potrawy z rodzinnych stron.

Co numer

Zacznij ucztę w dobrym stylu

James Martin poleca pyszne przystawki i - jak zwykle - jest niezawodny.

Świąteczne fantazje

W Klubie ciast bajkowe wypieki, w które warto zaangażować dzieci.

Świąteczna szkoła gotowania

Jak zapanować nad żywiołem świątecznych przygotowań.

Pikantne przekąski

Diana Rusiłowicz poleca ciasto z koperkiem i placki ze śledziem.

2016

2015

2017