Grudzień 2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Wigilia to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Tym razem możesz nie przygotowywać tych smakołyków w ilościach przemysłowych, by dojadać je przez kolejne kilka dni. W Good Food skupiamy się bowiem na przepisach na uroczyste dania na świąteczny, powigilijny czas (oczywiście sprawdzą się też na inne wyjątkowe okazje). Zobacz, jakie propozycje z francuskiej kuchni ma Raymond Blanc, a co kusi na stole Cassie Best. Jeszcze zdążysz je wypróbować i zaskoczyć gości!

Do kulinarnych podróży po smakach zaproś dzieci. Teraz, w zabiegane dni, każda chwila razem jest na wagę złota. Zacznijcie od rzeczy łatwych, a przy tym dających mnóstwo frajdy, np. łańcucha z pierniczków oraz piankowych bałwanków w słoikach.

Grudzień, czyli święta - któż z nas nie ma takich skojarzeń? Ten miesiąc to oczywiście nie tylko Boże Narodzenie. W tym numerze nie mogło więc zabraknąć przepisów na kolacje do zrobienia w maksymalnie 20 minut oraz dania, które rozgrzeją i podniosą na duchu w zimne, ciemne dni.

Smacznych świąt Bożego Narodzenia i wielu kulinarnych olśnień w nowym roku!

Trendy i nowości

Przedstawiamy lardo

Włoska słoninka, czyli zdrowy tłuszcz. Plus: ciekawostki, polecane produkty i garść porad.

W pięciu odsłonach: jabłka na patyku

Jabłka na patyku w oryginalnych smakach.

Wspomnienie jesieni

Autorski przepis na drink z tarninowej nalewki.

W tym miesiącu

Sprytne przepisy na drugi dzień świąt

Choinka z pieczywa czosnkowego oraz tarta z brie i jabłkiem to tylko niektóre propozycje Cassie Best na drugi dzień świąt.

Rodzinny czas

Dobrze się baw i ciesz wspólnie spędzonymi chwilami z dziećmi, robiąc słodkie smakołyki.

Święta ciut inaczej

Mieszamy w tradycyjnych przepisach, by spróbować nowych. Co powiesz na tort milionera?

Smaki grudnia

Nie trzeba czekać na wyjątkowe okazje, żeby cieszyć się tym, co teraz najlepsze: klementynkami, żurawiną, kasztanami i brukselką.

Zdrowo na co dzień

Na rozgrzewkę

Minestrone z indykiem - idealna zupa na zimowe dni.

Jedz zdrowo

Dania poprawiające nastrój w każdym dniu tygodnia: od makaronu z łososiem, przez burgery z buraczkiem, po meksykański kociołek.

Bez mleka lub glutenu i niebiańsko pyszne

Niebiańsko pyszne wypieki przygotowane przez zwycięzcę Great British Bake Off - dla tych dbających o zdrowie... i dla łasuchów.

Historie od kuchni

Joyeux Noël

Suflet z serem Comté, pieczona gęś, ziemniaczki z bekonem i persiladą - to początek świątecznego francuskiego menu, na które zaprasza Raymond Blanc.

GF inspiruje

Ostatki: upcycling

Resztki po grudniowych biesiadach? Z nami wyczarujesz z nich świetne, pełnowartościowe posiłki.

Co dziś na kolację?

Zapraszamy na inspirowane kuchniami świata ciepłe dania, które przygotujesz w maksymalnie 20 minut.

Zrobione z miłością

Szukasz pomysłu na własnoręcznie wykonany prezent? Domowe smakołyki są zawsze mile widziane! Bo kto nie doceni syropu pierniczkowego czy solonej czekolady z bakaliami...

Magiczna oprawa świąt

Rękodzieła ciąg dalszy - zachwyć gości jadalną choinką z babeczek i napełnij dom aromatem pierniczków.

23 sposoby na to, by odkryć święta na nowo

Wszyscy kochamy ich tradycyjną stronę, co nie znaczy, że nie można ich wzbogacić kilkoma trikami i niespodziankami dodającymi im odrobinę współczesnego charakteru.

Podróże

Puddingi

Wybieramy się na Wyspy Brytyjskie w poszukiwaniu sekretu tych klasycznych deserów.

Ciasto z mięsnym farszem

Ciasto z mięsnym farszem i żurawiną - prosto z Australii.

Co numer

Pierwszy dzień świąt z Tomem

Tom Kerridge serwuje w pierwszy dzień świąt bułeczki z homarem, kuropatwy w cydrze, purée z wędzonym masłem i krem z sorbetem herbacianym - do dłuuugiego celebrowania chwil dla dwojga.

Klub ciast. Zaskocz gości

Gwiazdka z nieba wprost na Twoim stole, a to dzięki przepisowi na wypiek z niespodzianką w środku.

Piernikowa rolada z makiem i żurawiną

Zen w kuchni: piernikowa rolada z makiem i żurawiną według pomysłu Małgorzaty Kity

2016

2015

2017