Luty 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Dzieciaki (niektóre) mają ferie, a nadal długie wieczory pozwalają nadrobić zaległości w lekturze lub spełniać się w kuchni - cóż, lutemu nie można przypisać rozbudowanej listy zalet. Sam już chyba jest zmęczony zimą. W tym numerze Good Food postanowiliśmy więc tchnąć w niego życie i kolory - robimy mu dobrą prasę - kulinarną.

 

Na naszych łamach - co widać już na okładce - witamy luty ciepło, a nawet gorąco go przytulamy... Rozsmakowujemy się z nim w tradycyjnej kuchni chińskiej oraz wyruszamy w podróż do Kapsztadu w poszukiwaniu oryginalnych, egzotycznych potraw Południowej Afryki. Rozpieszczamy go ciastami i ciasteczkami robionymi z miłością. Zapraszamy na grubaśne steki - Tom Kerridge zdradza nam, jak przyrządzić je po mistrzowsku.

 

Od rana zapalamy słońce marmoladą z sewilskich pomarańczy, a wieczorem po mroźnym obliczu nie ma śladu dzięki orzechowo-kremowym akordom topinamburu (ten zapomniany skarb zziębniętej ziemi, zwany słonecznikiem bulwiastym, to prawdziwy kulinarny hit). Nie czekaj aż do wiosny i już w tym miesiącu próbuj z nami tego, co nowe, świeże i zdrowe!

Trendy i nowości

Przedstawiamy: Wietnamska kawa jajeczna

Zrób wietnamską kawę jajeczną, odwiedź festiwale kulinarne, zajrzyj do modnej restauracji i poznaj nowe produkty na rynku.

Randka zaczyna się od...

Czerwone bąbelki i przekąska z brie - idealny początek randki.

W pięciu odsłonach: Kukurydza z posypką

Kolby kukurydzy w oryginalnych posypkach.

Przekąski na ciepło

Sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub na lunch.

W tym miesiącu

Naleśnikowa planeta

Pankejki, dosy, bliny... Przygotowujemy najsmaczniejsze naleśniki z różnych stron świata.

Kolacja dla dwojga

Oczaruj swoją drugą połówkę wyjątkowym jak ona menu.

Deser z uczuciem

Zrobione z miłością ciasta i ciasteczka uwiodą każdego.

Kosmiczne ciasteczka

Stwórz z dziećmi jadalny Układ Słoneczny.

Czas na marmoladę

Zimą też można robić przetwory. W lutym zamykamy w słoikach sewilskie pomarańcze, na które trwa właśnie sezon.

Zawiń to!

Rozpływa się w ustach, a przepis na niego od razu zapadnie Ci w pamięć.

Zdrowo na co dzień

Dania niskokaloryczne

5 smakowitych propozycji, by zadbać o figurę przed wiosną.

Dopasuj dietę do swojego wieku

Co jeść, aby w każdej dekadzie życia zachować zdrowie i sprawność.

Kofty jagnięce w sosie curry

Odchudzone a nadal smaczne kofty jagnięce w sosie curry.

Historie od kuchni

Wzorowy obiad na niedzielę

Szef z gwiazdką Michelin najbardziej lubi gotować dla swojej rodziny. Jego przepis na dobry obiad? Prostota, lokalne produkty i szczypta miłości.

GF inspiruje

Topinambur

Zimowy skarb ziemi oczarowuje smakiem w ciepłych sałatkach, zupach i daniach głównych.

Smakowite miseczki

Tajski ryż brokułowy podkręcony ostrzejszymi przyprawami - gwarantujemy, że skuszą się na niego nie tylko wegetarianie.

Stek do pary

Czyż istnieje lepszy kawałek mięsa do podziału dla dwojga niż grubaśny stek? Zapraszamy więc na mistrzowską wołowinę.

Co na kolację?

Ożyw zgrany repertuar kolorowymi i szybkimi w przygotowaniu daniami.

Wyszły z puszki

Fasola, mleko skondensowane, pomidory... - masz półkę pełną puszek, a my mamy moc pomysłów, jak je wykorzystać.

Podróże

Poznaj smaki Kapsztadu

Nie bój się egzotycznych nazw, tylko pozwól się zaskoczyć smakami i gorącymi kolorami kuchni Południowej Afryki.

Smaki Chin

Kaczka po pekińsku, zupa z kukurydzy, nadziewane ogórki i żeberka na ostro - flagowe dania różnych części Państwa Środka.

Co numer

Łatwo Ci się upiecze

Kokosowe, pachnące jak chai latte - i tak łatwe do zrobienia!

Zimowe menu Toma

Tom Kerridge serwuje grillowaną makrelę, zapiekankę z jagnięciny i rzepy oraz rabarbar pod imbirową kruszonką.

W stronę Azji

Na owoce morza w azjatyckim stylu zaprasza autor bloga Kulinarny Odjazd.

2016

2015

2017