Kwiecień 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Napoleonka, karpatka, szarlotka, kruche ciasteczka... Pałaszowane dawniej w towarzystwie porcelany, przy dębowym, lekko skrzypiącym stole, pamiętającym jeszcze pradziadka, później obok szklanek z koszyczkami, przy ławie na wysoki połysk, a dziś z caffè latte przy białym mebelku ze szwedzkiej sieciówki. Zanotowane na pożółkłych już kartkach zeszytu przepisy na domowe wypieki przetrwały zawieruchy dziejów i wnętrzarskie mody. Ciasto, które mama potrafi szybko "zakręcić", budzi w nas wspomnienia dzieciństwa i jest widomym znakiem historii kobiet i rodzin.

 

Moda na proste wypieki wraca, więc z przyjemnością prezentujemy pomysły na słodkości retro - idealne na spotkanie w kobiecym gronie. Te przepisy warto mieć pod ręką. Może sięgną po nie w przyszłości nasze dzieci? Zachęcajmy je do gotowania od najmłodszych lat. Największą radość sprawi im dekorowanie, np. słodkiego kurczaczka, ale samodzielnie zrobione spaghetti to też nie lada powód do dumy.

 

Własnoręcznie przygotowany wypiek potrafi więcej powiedzieć niż słowa czy bukiet, proponujemy więc uhonorowanie ważnych dla Was kobiet i bliskich ciastami i ciasteczkami zainspirowanymi kwiatami - naprawdę robią wrażenie! Będą też idealnym zwieńczeniem wielkanocnej uczty, na którą zapraszamy w tym numerze. Świąteczne dni zachęcają również do relaksu, dlatego proponujemy przepisy "slow" - podjadaj niespiesznie, bez celebry, w miłym towarzystwie.

 

A jeśli chcesz zrobić ogromne wrażenie na znajomych, zaproś ich w podróż po smakach Malezji. Specjalnie stworzone dla Good Food receptury przenoszą w inny świat, ale gwarantujemy - ich autorka zadbała, by dania były nietrudne w przygotowaniu. Spróbuj na wiosnę czegoś nowego!

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Dmuchane ziarenka

Naucz się robić popping i przygotuj sałatkę z ekspandowanymi zbożami.

W pięciu smakach: tosty z serem

Oryginalne pomysły na tosty.

W tym miesiącu

Zielona bomba

Nasyć się smakiem i urodą awokado, dodając je do sałatek, przekąsek i deserów. Rozgniecione, zmiksowane, a nawet grillowane.

Dodatek na Wielkanoc

John Torode prezentuje: świąteczna uczta

John Torode, juror w programie BBC MasterChef, przygotował menu na niedzielny wielkanocny obiad - każdy członek rodziny znajdzie coś dla siebie!

Leniwy brunch

Te przepisy są idealne na świąteczne dni, weekendy... i kiedykolwiek spędzasz czas z drugą połówką. Przysmakom autorstwa Chelsie Collins tak trudno się oprzeć.

Kolacja jednogarnkowa

Idealna na poniedziałek, kiedy to nie masz ochoty (i zapewne sił) na duże gotowanie oraz uroczyste zastawianie stołu. Zamiast klasycznych owoców morza dodaliśmy do paelli chorizo i kurczaka – a wiemy, że lubicie te składniki!

Posiłek na luzie

Świąteczne dni to także czas relaksu. Przygotuj na spotkania z przyjaciółmi niezobowiązujące dania, przy których jeszcze bardziej się zintegrujecie.

A na dodatek...

Puree z ciecierzycy, młode ziemniaki ze szpinakiem i kaparami oraz szalotki i marchewki w occie balsamicznym i z kozim serem.

Rodzinne wypieki

Najmłodszym z pewnością spodoba się pomaganie przy pieczeniu i dekorowaniu wielkanocnych ciast. Specjalne przepisy z myślą o małych cukiernikach przygotowała Jo Pratt, autorka książek kulinarnych i mama Olly i Rosy.

Bułeczki prosto z pieca

Poznajcie naszą orzeźwiającą wersję klasycznych bułeczek.

Wiosenny obiad u Rosie

Zachwycające menu autorstwa Rosie Birkett sprawia, że aż chce się zasiąść z rodziną i przyjaciółmi do wspólnego ucztowania.

Na co dzień

Trenujesz? Dodaj sobie sił

Ta potrawa jest bogata w węglowodany i białko, więc idealnie nadaje się na pierwszy posiłek po treningu. W dodatku przygotujesz ją w 20 minut.

Tacos z kurczakiem

Angela Nilsen dzieli się przepisem na to powszechnie lubiane meksykańskie danie - w zdrowszym wydaniu.

10 zdrowych przekąsek

Masz ochotę coś skubnąć? Spróbuj przygotować jedną z tych szybkich przekąsek.

Zdrowe kolacje na pracujące dni

Dzięki tym łatwym w przygotowaniu potrawom zyskasz potężną dawkę energii!

Co za sztuka!

Ryby wymagają od kucharza trochę zręczności i zachodu, ale efekt jest absolutnie tego wart.

Historie od kuchni

Poznaj zielonych szefów kuchni

Prowadzą ekologiczne restauracje i twierdzą, że bardzo im się to opłaca. Clare Hargreaves spotkała się z szefami kuchni, którzy w swojej działalności postawili na dbałość o środowisko.

GF inspiruje

Ugotuj to z dzieckiem

Najmłodsi z chęcią nauczą się przygotowywać pyszny posiłek według przepisu Jenny White.

Skuś się na... sercówki, małże i omułki

Są tak proste w przygotowaniu, że grzechem byłoby nie serwować ich częściej - zachęca Barney Desmazery.

Czas na herbatkę!

Trudno znaleźć lepsze towarzystwo dla gorącego naparu niż domowe ciasto. Sięgnijmy więc do smaków dzieciństwa, oddajmy hołd wszystkim mamom i babciom. Nostalgiczne ciasteczka do herbatki, stworzone przez Sarah Cook i Cassie Best idealnie w tym pomogą.

Co na kolację?

Z nami nie musisz sobie łamać głowy. Znajdziesz tu przepisy z wykorzystaniem sezonowych warzyw, a każde danie przygotujesz tylko w 20 minut!

Z myślą o jutrze

Weekend to doby moment, żeby zrobić posiłki na pracujące dni tygodnia. Dania z przepisów przygotowanych przez Miriam Nice możesz też zamrozić.

Podróże

Malezja

Zrób wrażenie na znajomych oryginalnymi malezyjskimi potrawami przygotowanymi według receptur zwyciężczyni MasterChef Ping Coombes.

Co numer

Mowa kwiatów

Podaruj mamie lub innej bliskiej osobie bardziej oryginalny prezent niż bukiet - przygotuj inspirowany kwiatami wypiek.

Wypatrzone na blogu: tort cytrynowy z makiem i lemon curd

To zachwycające i przepyszne ciasto zrobiła dla nas autorka bloga Słone Słodkim Przeplatane - i oczywiście podzieliła się przepisem. Nie martw się, jeśli nie masz gotowego lemon curd, autorka zdradza też recepturę na ten angielski krem.

Smażymy pączki

Bo przecież zajadamy się nimi nie tylko w Tłusty Czwartek! Justin Gellaty przygotowanie pączków opanował do perfekcji. Te z jego przepisu są idealnie puszyste i słodkie.

2016

2015

2017