Maj 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Mówi się, że to najpiękniejszy miesiąc w roku.

 

Przyroda rozkwita. Jest ciepło, ale nie za gorąco. Takie są przynajmniej nasze wyobrażenia o majowej aurze.

 

Słońca i bezdeszczowych dni nie możemy Wam zagwarantować, kochani Czytelnicy. Jesteśmy jednak pewni, że urok maja tkwi także w tym, że dostarcza nam wielu okazji do towarzyskich spotkań. Śluby, Pierwsze Komunie, majówki, Dzień Matki, zbliżający się Dzień Dziecka to okazje, by świętować i - tym samym - kulinarnych przyjemności najwyższych lotów. Maj to bowiem czas świeżości - najlepszych warzyw, pierwszych tegorocznych owoców.

 

W numerze znajdziecie pyszne, oryginalne pomysły na majowe przyjęcia w domu i w ogrodzie, na uroczysty rodzinny obiad, niezobowiązującą imprezę.

 

Trwa sezon na szparagi, młode ziemniaki, groszek cukrowy, kalafior... Nowe przepisy na pieczonego kurczaka sprawdzą się niejeden raz. Tym, którzy od tradycyjnych dań wolą te z nutą nowoczesności, szalony team młodych kucharzy proponuje wariacje na temat przekąsek i słodyczy. Nasze ciasta i torty na specjalne okazje po prostu zapierają dech w piersiach! Miłośnikom wypieków, którzy jednak nie czują się wirtuozami proponujemy ciasta i ciasteczka, które bez trudu przygotowują nawet nasze dzieciaki. Koniecznie spróbujcie deserów z kwiatów dzikiego bzu.

 

Jest w czym wybierać.

 

Maj to będzie najpyszniejszy miesiąc w roku!

Trendy i nowości

Z czym to się je? Czysta rozkosz

Tarta pomarańczowo-czekoladowa to po prostu słodka rozkosz. Musisz spróbować. Na kolejnych stronach działu znajdziesz wiele przydatnych informacji o nowych produktach, których też warto spróbować.

W tym miesiącu

Wiosenne menu

Dobre jedzenie na majówkę: krab z sałatką z kopru włoskiego i pietruszki, pieczony comber, batoniki z wiśniami.

Kurczaki & jajka

Prażona skórka kurczaka - absolutny kulinarny hit! I jeszcze na przykład kurczak pieczony z marynowaną cytryną.

W roli głównej: kwiat dzikiego bzu

Kwiatowa panna cotta z truskawkami maślaną kruszonką i inne desery marzeń.

Sezonowa kuchnia Toma

Może troć z grilla z surową salsą groszkową? A do niej młode ziemniaczki pieczone w oleju czosnkowym... Tom stawia na świeżość!

Zdrowo na co dzień

Bez wysiłku!

Te potrawy zrobisz szybko i (prawie) z zamkniętymi oczami. Codzienna porcja zdrowia musi przychodzić łatwo!

Moc zielonych proszków

Suplementy diety, które pomagają wprowadzić kwasowo-zasadową równowagę.

Lekka i sycąca kolacja

Szaszłyki wołowe w orzeźwiająco pikantnej marynacie - wersja light.

Śniadanie w 10 minut

Jajecznica "samo zdrowie" czy słodkie smothie? Co wybierasz na dziś?

Historie od kuchni

Słodka majówka

Odwrócone ciasto z karmelizowanymi bananami oraz inne wyzwania dla małoletnich cukierników.

Chili con carne

Najlepszy przepis, jaki znamy!

GF inspiruje

Tarta Bakewell z masłem orzechowym i dżemem malinowym

Z masłem orzechowym i malinowym dżemem - podwójna przyjemność.

Młodzi kucharze w natarciu

Szykowne eklery, słodko-pikantne bułeczki bao z boczkiem i inne przykłady nowoczesnego jedzenia.

Wow! Słodkie widowisko!

Ciasta i torty godne weselnych stołów. Spróbujesz? Upiec je, nie tylko zjeść...

Świeże wege-odkrycia

Świeże składniki, świeże spojrzenie na wegetariańską kuchnię: tacos, burgery, zielone curry z mnóstwem warzyw.

Historie od kuchni

Pieczony kurczak Rosie

Plus pyszne dodatki, plus pomysły na wykorzystanie resztek. Palce lizać! I to przez kilka dni.

GF inspiruje

Uroczysty rodzinny obiad

Gdy chcesz porządnie nakarmić rodzinę, która nie przepada na nowinkami.

Podróże

Po marokańsku!

Czyli bardzo pikantnie, bardzo słodko, zmysłowo i kolorowo.

Tajskie specjały

To, co najlepsze w tajskiej kuchni: ryż, kurczak, owoce morza i egzotyczne owoce.

Co numer

Klub ciast. Słodkie motyle

Słodkie motyle z lukru przysiadły na puszystych babeczkach... To się nazywa poezja smaku.

Brunch - nowy obiad

Felieton Emmy Freud o kulinarnych obyczajach nowojorczyków. Plus przepis na bułeczki z boczkiem.

Wypatrzone na blogu: truskawkowe marzenia

Tym razem wypatrzyliśmy truskawkowe desery Renaty Karoń-Słomczyńskiej.

2016

2015

2017