Czerwiec 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Lato, lato, lato... nie czeka. Już jest. Przyszło w połowie maja i trwa. Razem z nim nie czeka rzeka ani las – a tam ciągle nie ma nas. Ruszamy więc w plener. To doskonała okazja, by oderwać się od codzienności i odpocząć, a dla nas, uwielbiających gotować i poznawać nowe smaki, pretekst do ucztowania. Zamieniamy więc piknik w prawdziwą ucztę - z daniami na ciepło, wytworną tartą i prawdziwym tortem! Jest smacznie, kolorowo, lekko.

Właśnie: lekko - niektórym lato kojarzy się tylko ze stresem, "sezonem bikini" (dotyczy to też panów;) Oszczędź więc sobie nerwów i wypróbuj nową zdrową dietę przygotowaną przez naszych ekspertów do spraw ży wienia i fitnessu. Stosując się do zaleceń i pysznie zajadając, w ciągu 7 dni poczujesz się lepiej, twoja skóra i włosy nabiorą blasku, a i figura stanie się smuklejsza. Mamy przepisy na dodające energii śniadania, zdrowe lunche  do pracy oraz sycące obiadokolacje. Nawet jakiś deser  się znajdzie...

Dla fanów nieoczy wistych kulinarnych doznań mamy w tym numerze zupełnie nowe pomysły na rzodkiewkę (koniecznie spróbuj jej na ciepło) oraz autorską wersję kreolskiej jambalai. Poznajemy też tajniki kuchni indyjskiej - deserowi z kardamonem nie można się oprzeć. A, i niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu nie musisz jej stosować, zrób z nami domowe i, co najważniejsze, zdrowe lody, np. z młodego rabarbaru lub mango. Bo przecież mamy lato!

Trendy i nowości

Przedstawiamy: Bubble waffles

Słodkość z Hongkongu, zwana też eggettes, waflami lub goframi ptysiowymi.

Czas na koktajl: Med red snapper

Dzięki hiszpańskiemu dżinowi aromatyzowanemu autorską mieszanką roślin ten klasyczny drink zyskuje wytrawną bazę i delikatną pikantność.

Warzywne przekąski

Zdrowe przegryzki prosto z piekarnika. Każdy z proponowanych rodzajów upiekliśmy w 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem), na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. By mieć supercienkie chipsy, pokrój warzywa mandoliną.

W tym miesiącu

Odżywiaj się zdrowo, wyglądaj i czuj się świetnie

Nasza nowa zdrowa dieta na lato pełna jest odżywczych i pysznych, a przy tym niedrogich przepisów oraz porad ekspertów, które pomogą ci zrzucić wagę i czuć się wspaniale.

Śniadania dodające energii

Myślisz, że nie masz czasu na śniadanie? Zastanów się raz jeszcze! Nasze energetyczne propozycje zawierają po 2 z 5 zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, a do tego są bardzo sycące.

Znajdź czas na lunch

Przedstawiamy zdrowe propozycje na lunch, które zrobisz z wyprzedzeniem i z łatwością spakujesz do pracy.

Nastaw się na lepsze

Proste zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą spowodować wielką różnicę na drodze do zdrowszego, szczęśliwszego życia. Skonsultowaliśmy się z najlepszymi ekspertami do spraw żywienia i fitnessu, po czym zebraliśmy ich wskazówki, żeby pomóc ci czuć się i wyglądać jak najlepiej.

Pyszne obiadokolacje

Sycące, pełne smaków i dobrych składników - i nie wymagają spędzenia w kuchni całego wieczoru.

Wegetariańskie lunche i kolacje

Jeśli nie jesz mięsa lub ryb, nie martw się, nie zapomnieliśmy tobie! W naszej poniższej tygodniowej rozpisce zawarliśmy dodatkowe przepisy, które dopełnią wegetariańskie i wegańskie dania prezentowane na poprzednich stronach.

Słodkie co nieco

Mamy nadzieję, że przejście całej naszej diety zainspiruje cię do kontynuowania jedzenia zdrowych, pełnowartościowych, niskoprzetworzonych posiłków. Proponowane tutaj zdrowsze wersje słodkości wpisują się w tę filozofię - pod warunkiem że zachowasz umiar.

Zdrowo na co dzień

Przemytnicy warzyw

Oto kilka nowych sposobów na to, by włączyć do rodzinnej diety zdrową porcję warzyw i owoców. Nawet niejadki pokochają te łatwe w przygotowaniu kolacje i letnie przysmaki.

Historie od kuchni

Słodko i różowo

Rabarbar dodaje słodkościom Eda Kimera fantastycznego koloru i smaku.

Jambalaya Johna

ohn Torode, juror w programie BBC MasterChef, zrobił dla nas własną wersję jednego z najwyżej ocenianych na bbcgoodfood.com przepisów - Jambalai z kurczakiem i chorizo. Efekt? Nieziemsko aromatyczny jednogarnkowiec!

GF inspiruje

Smakołyki bez nabiału

Wypróbuj te cztery przepyszne sposoby na słodkości bez mleka, masła i śmietany.

Nowy pomysł na...

Rzodkiewki w zupełnie nowych odsłonach.

Pieczona jagnięcina Rosie

Zrób obiad wyjątkowy - z pysznymi dodatkami, oczywiście. Plus serwujemy pomysły na smaczne wykorzystanie resztek.

Sezonowa kuchnia Toma: agrest, czereśnie, fasolka

Znajdziesz w niej: marynowaną makrelę, samosy z fasolką szparagową, zupę czereśniową, paszteciki z agrestem, kotlety cielęce ze szpinakiem - i dużo więcej...

Impreza na pikniku

Urodziny, imieniny, Dzień Ojca - każda okazja jest dobra, by w słoneczny dzień zjeść coś pysznego na świeżym powietrzu. Dzięki naszym przepisom nieformalne przyjęcie zmieni się w prawdziwą ucztę.

Podróże

Smaki Indii

Ugotuj wspaniały obiad, w którym każde danie powstało z inspiracji tradycyjnymi indyjskimi przyprawami.

Co numer

Nowy Jork Emmy

Nasza redaktorka, Emma Freud, na jedną noc zmieniła swoją kuchnię na Manhattanie w restaurację i ugotowała eklektyczne brytyjskie menu dla nowojorczyków, chętnych zapłacić za skosztowanie jej dań.

Wypatrzone na blogu: kwitnące ciasto szpinakowo-kokosowe

To oryginalne ciasto zrobiła dla nas autorka bloga Trochę Inna Cukiernia oraz kilku książek kulinarnych. Smacznego!

2016

2015

2017