Lipiec - sierpień 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Przyznajcie szczerze, ile razy przeszła Wam koło nosa okazja do zaproszenia przyjaciół (gdy jakimś cudem udało się zgrać napięte terminarze), bo trzeba by posprzątać, zrobić duże zakupy, wyszykować się? Pewnie jakiś milion razy.

 

Zdecydowanie za rzadko przypominamy sobie mądre powiedzenie: "Jeśli przychodzisz zobaczyć się z nami, zapraszamy. Jeśli chcesz obejrzeć dom, umów się na spotkanie". Ta maksyma nabiera szczególnego znaczenia  latem. Bo lato nie lubi wytwornych manier i stania na baczność. Jak żadna inna pora roku kocha jedzenie rękoma, oblizywanie palców, ubrudzone obrusy (jakie obrusy?!) i przypadkowe zastawy.

 

Ktoś kiedyś powiedział, że w naszym domu pajda chleba z masłem smakuje jak specjał z najlepszej restauracji. Żeby podać gościom chleb z masłem, trzeba trochę odwagi, ale można śmiało ugościć przyjaciół grzankami z serem - wystarczy pieczywo, ser, duuużo masła i piekarnik  lub opiekacz.

 

Szczególnie latem do znudzenia będziemy Wam przypominać naszą naczelną zasadę: w kuchni improwizujcie i nie przejmujcie się tym, że nie macie jakiegoś składnika. Nie możecie dostać sosu nước mắm, o którym piszemy w jakimś przepisie? Użyjcie sojowego. Robicie placek z truskawkami i zabrakło Wam cukru? Do ciasta dodajcie zmiksowane rodzynki lub daktyle (wcześniej  namoczone) albo dojrzałe i starte gruszki. Niech będzie nieidealnie, ale smacznie i tak zwyczajnie, po prostu miło.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Pachnący szałwią chlebek do rwania

Za co tak lubimy pikniki? Nie obowiązują na nich sztywne zasady. Im bardziej swobodnie się czujemy, tym lepiej. Chcesz się poczęstować? Po prostu ułam kawałek.

BBQ zdrowsze niż kiedykolwiek

W trakcie typowego grilla wegetarianie nie mają zbyt wiele do jedzenia. Na szczęście dzięki tej potrawie role się odwracają!

W tym miesiącu

Gwiazda numeru: karczochy

Ten często niedoceniany składnik można wykorzystać w niezliczonej ilości przepisów. Wypróbuj kilka naszych propozycji na fenomenalne dania z efektownym warzywem-kwiatem.

Dżem z kwiatową nutą

Przetwory to najlepszy sposób na przechowywanie smaku dojrzałych owoców. W  tym przepisie dżem agrestowy zyskuje zupełnie nowy, intrygujący charakter.

Zwyczajne składniki, wyborny smak

Harmonijne połączenie smaków to kwintesencja wyśmienitej kuchni. Dzięki wspaniałym przepisom jednego z szefów kuchni BBC wszystko to, co najlepsze latem, będzie smakować wprost oszałamiająco.

Zawsze w dobrym smaku

Relacja z 14. edycji Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi. Festiwalowe ciekawostki i zwycięskie restauracje.

Dodatek na lato

Najmodniejsze przepisy sezonu

Dowiedz się, co jest en vogue.

Zdrowo na co dzień

Na start

Najważniejszy posiłek dnia w czterech pysznych wariantach.

Treściwie

Tradycyjna pieczeń wołowa przyrządzona w punkt. Plus bajeczne pomysły na wykorzystanie resztek.

Na szybko

Uważana za najzdrowszą na świecie i jednocześnie lubiana przez wszystkich - kuchnia śródziemnomorska w wersji błyskawicznej.

Postaw na zboża

Woreczek kaszy i kilka prostych składników - to wszystko, czego potrzebujesz, by powstał zdrowy posiłek.

Lżej i prościej

Azjatycka sałatka z krewetkami i komosą ryżową.

Historie od kuchni

Życiorys pachnący chlebem

Polski piekarz, którego o otworzenie sieci piekarń poprosiła firma katarskiej rodziny królewskiej.

Szkocki triumf

Rodzinny biznes wbrew wszelkim trudnościom.

Jeść jak kowboj

Nasza felietonistka relacjonuje swój pobyt na kalifornijskim ranczu.

GF inspiruje

Wszystkie smaki słońca

Trzy dania w wakacyjnym klimacie.

Masterchef prezentuje

John Torode, jeden z sędziów brytyjskiej edycji programu MasterChef, postanowił zainspirować się jednym z najpopularniejszych przepisów i przygotować danie, które będzie smakowało każdemu.

Sushi na lunch

Z wędzoną makrelą - zrób je sam.

Nieoczywiste słodkości

Trzy oryginalne przepisy z nowoczesnym twistem. Wypróbuj je, a przekonasz się, jak bardzo jeden drobiazg przesądza o charakterze całości.

Zrób to prościej!

Potrawy, które przygotujesz bez potrzeby spędzania połowy dnia w kuchni

Stół szefa kuchni

Wyszukane menu zainspirowane smakami Australii i Pacyfiku.

Pieróg dla wszystkich

Jedno danie, a aż 10 porcji!

Co numer

Szkoła gotowania

Kuchenne triki, ciekawostki, smaczki.

2 w 1

Nieprzyzwoicie pyszne połączenie ponczu z ptysiami.

2016

2015

2017