Wrzesień 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Nieważne, czy uczyłeś się gotować w szkole, czy też oglądając Delię lub Nigellę - niektóre zasady wydadzą ci się znane. "Nie przestawaj mieszać risotta", "ugniataj ciasto przez 10 minut, aby gluten osiągnął pożądaną strukturę", "wrzucaj makaron do głębokiego garnka, pełnego gotującej się wody." Lecz czasy oraz technologie się zmieniły, a wraz z nimi to, w jaki sposób gotujemy - tak Cassie Best, redaktorka kulinarna GoodFood, która stworzyła dla naszego magazynu setki przepisów - rozpoczyna zdradzanie swoich skrzętnie skrywanych kulinarnych sekretów. Lektura obowiązkowa!

 

Pamiętam swoje zdziwienie, kiedy lata temu Kurt Scheller zapytał mnie, jak długo gotuję makaron. - Ekhm, 5-10 minut... Zależy od rodzaju - wybąkałam nieśmiało. - No widzisz, a u mnie trwa to krócej, bo ja wrzucam makaron do zimnej wody. I kiedy ty dopiero rozważasz, czy wrzucić makaron do garnka, mój już częściowo jest ugotowany. I wiesz co? Nie dodaję też do wody oleju. Słowa Kurta były zaprzeczeniem wszystkiego, czego o gotowaniu nauczyłam się w domu. Ba, nawet ówczesne programy kulinarne nie wspominały o takich ekstrawagancjach!

 

W tym numerze polecamy wam również pourlopowy poradnik przetrwania. Przyda się on tym, którzy mają dzieci, tym,  którzy nie widzą świata poza biurem, i tym, którzy nie lubią gotować ani zmywać (Pyszna zupa w 5 minut? Ależ tak!).

 

Jeśli chcesz zabłysnąć na salonach, przeczytaj tekst "Brzmij jak sommelier", a jeżeli pragniesz udoskonalić warsztat, prześledź naukę krojenia w Szkole gotowania. Znajdziesz tam mnóstwo trików, które docenią zarówno wielbiciele prostej, domowej kuchni, jak i ci, którym marzy się kulinarny Koh-i-noor.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Przedstawiamy: Nieskomplikowany poncz

Zacznij od niego imprezę - goście będą zachwyceni!

W tym miesiącu

Zmysłowe figi

Miodowy smak późnych fig świetnie komponuje się zarówno  ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami. Skuś się na obie wersje.

Sekrety gotowania

Doświadczona redaktorka Cassie Best zdradza, jak gotować szybciej, smaczniej i bez konieczności używania skomplikowanych sprzętów. Gwarantujemy, że rezultat mile Cię zaskoczy.

Czatnej z cytrynową nutą

Aromatyczny, gęsty czatnej śliwkowy z dodatkiem marynowanych cytryn, podkreśli smak Waszych ulubionych mięsnych dań.

Sezonowa kuchnia Toma

Gratin z mangoldu, brunchowe clafoutis z kandyzowanym boczkiem, comber z sarniny w sosie jeżynowym... To nie menu z modnej restauracji, tylko dania do wypróbowania w Twoim domu.

Zdrowo na co dzień

Wrześniowy poradnik przetrwania

Wykorzystaj nasze pomysły, by łatwiej przystosować się do pourlopowej rzeczywistości. Pomogą Ci w tym nasze pomysły na: praktyczne jednogarnkowce, błyskawiczne zupy, pełne witamin lunche i smakowite lunchboxy dla najmłodszych.

Po prostu dodaj pesto!

Niepozorna, zielona pasta zamknięta w małym słoiczku, pomoże ożywić każdy posiłek - od śniadania, po kolację.

Bez wysiłku!

Przyrządzisz je bez wysiłku!

Superchrupiący boczek Rosie

Soczysta pieczeń z apetycznie wyglądającą skórką oraz mnóstwo resztek, z których szybko coś przygotujesz.

Pilaw warzywny

Pikantne, bezmięsne danie, które ma całe mnóstwo składników odżywczych, da Ci energię na cały dzień.

Historie od kuchni

Zdrowie na talerzu

Opowieść Sophie Manolas pokazuje, że zdrowe odżywianie może być skutecznym lekarstwem na przewlekłą chorobę  i... sposobem na życie.

Połów dnia

Wyśmienite owoce morza z małej, nadmorskiej budki.

Mel Giedroyc: Moje życie na talerzu

Każdy ma potrawę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i na którą przepis warto przekazać kolejnym pokoleniom. Na naszych łamach prezenterka programu Great British Bake Off dzieli się swoim rodzinnymi tradycjami kulinarnymi.

Całodniowa biesiada

Emma Freud wraz z rodziną wybierają się na wielką wyżerkę po Nowym Jorku, zaliczając posiłek za posiłkiem, przez cały dzień!

GF inspiruje

Tajskie curry

W tym miesiącu sędzia konkursu MasterChef stacji BBC, John Torode, wybiera nasze najpopularniejsze curry i wzbogaca je o tajskie smaczki.

Tort dożynkowy

Ten zainspirowany działkowymi klimatami przepis na aromatyczny i nowoczesny tort pozwoli ci wykorzystać późnoletnie zbiory cukinii.

Płatki w hurtowych ilościach

Zacznij dzień z rozmachem - w naszych przepisach znajdziesz tylko naturalne i pełnowartościowe składniki, nic więcej!

Podróże

Mediolan - synonim dobrego smaku

To miasto zapiera dech w piersiach. Przebogate witryny sklepowe najlepszych włoskich projektantów, lokale przyozdobione dziełami sztuki, skrupulatnie wkomponowanymi w elegancki wystrój. Sztuka obecna jest wszędzie - w krojach nowych sukien i płaszczy, w książkach, a nawet na talerzach w niejednej modnej.

Co numer

Rozmawiaj o winie jak prawdziwy sommelier

Nasza dziennikarka winiarska Victoria Moore podpowiada, w jaki sposób wybierać wino z większą pewnością siebie.

Szkoła gotowania

Barney Desmazery dzieli się fachowymi poradami i sztuczkami - dzięki nim z miesiąca na miesiąc staniesz się jeszcze lepszym kucharzem.

2 w 1: Podwójna przyjemność

W tym miesiącu połączyliśmy przepis na ciastka śniadaniowe pop tarts* z klasycznym miksem brzoskwiniowo-malinowym.

2016

2015

2017