Październik 2017

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Jak przygotować jedwabisty szwajcarski krem bezowo-maślany (co zrobić, by się nie rozwarstwił, a jeśli już to się stanie, jak naprawić błąd, by nikt się nie zorientował)? Dlaczego przyrządzając at iron steak, nie można przesadzi z obróbką termiczną, a które kawałki mięsa trzeba przed uduszeniem moczyć w roztworze wody z cukrem? Nasz magazyn naszpikowany jest sprawdzonymi poradami doświadczonych szefów kuchni. Nie znajdziesz ich nigdzie indziej!

 

Podobnie jak obłędnych pyszności, które pomagają przetrwać do wiosny. Bo jesienią rzadko myślimy o diecie, raczej o tym, żeby sobie dogodzić. Zaszyć się w domu z miską czegoś gorącego i pikantnego (albo do granic możliwości słodkiego) i jak Pawełek - bohater czechosłowackiego serialu sprzed lat - wykrzykiwać do dzwoniących do drzwi: "Nikto nie je doma!". Zresztą do odchudzania, jak do wszystkiego, trzeba mieć melodię - ten szczególny moment w życiu, kiedy czujesz, że ci się uda, że to właśnie teraz, a nie jutro czy za tydzień. Jeśli na przekór wszystkiemu wiesz, że to ta chwila, koniecznie przeczytaj o dopaminowej diecie. Jej twórcą jest zaprzyjaźniony z nami szef - Tom Kerridge, który schudł na niej 70 kg. Tom tak układał swoje menu, by dania były pełne smaków i aromatów, dzięki czemu nie miał wrażenia, że czegoś sobie odmawia. I przez cały czas był w wyśmienitym nastroju!

 

Zapraszamy Was do wspólnego świętowania trzecich urodzin naszego magazynu - do końca października roczna prenumerata GoodFood dostępna jest ze zniżką 50%. Na dodatek każdy z Prenumeratorów otrzyma w prezencie wydanie specjalne naszego magazynu Wegetariańska uczta, byście mieli najskuteczniejszą broń do walki z nadchodzącą jesienią - bombę witaminową w swoim codziennym menu.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

W tym miesiącu

Ciasto francuskie

Maślane, warstwowe i tak kusząco przyrumienione... Upieczcie coś wyjątkowego tej jesieni!

Współczesne wersje przysmaków na pocieszenie

Zmianę sezonów warto uczcić jedzeniem, którym możemy sobie dogodzić. Nasze przepisy idealnie sprawdzą się, gdy w deszczowy dzień macie ochotę zaszyć się w kuchni, a wieczorem zwinąć w kłębek na sofie.

Sobotni wieczór w domowym kinie

Usiądźcie wygodnie na sofie i cieszcie się filmem oraz pysznymi przekąskami.

Jesienna kuchnia Toma

Pokrzepiająca i sycąca, choć zdrowa. Pełna smaku oraz bogata w zróżnicowane tekstury. Zainspiruj się stworzonym specjanie dla nas mistrzowskim menu, przygotowanym na bazie produktów.

Zdrowo na co dzień

Zupa superfood

Ta napakowana warzywami zupa świetnie zastąpi sycący, mięsny lunch. Warto zrobić więcej i zamrozić.

Nakarmić ciało i duszę

Dania z gatunku "jedzenie na pocieszenie", zazwyczaj mają mnóstwo kalorii. Ale nasze wspaniałe, nowe przepisy są o wiele zdrowsze.

Posiłki na pracujące dni tygodnia

Ugotuj na rodzinny obiad coś oryginalnego, prostego i niedrogiego.

Historie od kuchni

Moje dopaminowe menu

Tom Kerridge - szef kuchni, który stworzył dla nas setki przepisów - dzieli się z nami swoją historią rozprawienia się z otyłością. Gdy wskazówka wagi przekroczyła 190 kg, zaczął obmyślać dietę, którą nazwał "dietą dopaminową", czyli taką, która daje poczucie szczęścia.

Cydr z Andy'm

Gdy życie postawiło na drodze Andy'ego Halletta jabłka, zamienił je w tradycyjnie wytwarzany cydr i stworzył biznes zdobywający nagrody.

Sir Terence Conran: Moje życie na talerzu

Każdy ma w pamięci danie, które przypomina mu dzieciństwo oraz przepis, który chciałby przekazać następnym pokoleniom. Wpływowy restaurator i guru designu, dzieli się z nami swoimi ulubionymi recepturami.

Dynie na paradzie

Dyniowe szaleństwo. Brytyjka Emma Freud doświadcza na własnej skórze szału, jaki Nowy Jork przeżywa podczas Halloween.

GF inspiruje

Wegańska zapiekanka pasterska

Juror w programie MasterChef stacji BBC, John Torode, przedstawia własną wersję jednego z naszych najpopularniejszych przepisów, tworząc pyszne danie, które można zamrozić i mieć w zabieganym tygodniu na czarną godzinę.

Straszne ciasto z pająkiem

To niesamowite ciasto będzie ozdobą stołu na imprezie z okazji Halloween.

Tartinki

Są świetnym pomysłem na przekąskę lub pełnowartościowy posiłek. Wypróbujcie nasze przepisy, a docenicie różnorodność kolorowych kanapek.

Pieczeń z bażanta - wykwintna kolacja

Jeśli znudził wam się kurczak, wypróbujcie pieczeń z bażanta. Nawet z resztek wyczarujecie prawdziwą ucztę.

Desery, które rozgrzeją ciało i duszę

Porcja czegoś pysznego skutecznie poprawi humor nawet w najzimniejszy i najbardziej pochmurny dzień.

Podróże

Rodzinny wyjazd na Majorkę

Przepiękne widoki, piaszczyste plaże, rewelacyjne tapas i najprawdopodobniej najlepszy na świecie dżin z tonikiem sprawiają, że północne wybrzeże Majorki to idealne miejsce na rodzinne wakacje.

Co numer

Nadziewane liście winogron

Ta klasyczna przekąska zwróciła naszą uwagę, ponieważ wyróżniała się spośród tych, które zamieszczacie na stronie bbcgoodfood.com.

Kuchenne sztuczki

Poznaj najlepsze kuchenne triki i sztuczki - Barney Desmazery w tym miesiącu podpowiada, co warto wiedzieć o mięsie.

Confit z boczku

Ben Tish pokazuje nam, jak przygotować jego wersję klasycznego, wolno pieczonego boczku.

2016

2015

2017