Styczeń-Luty 2018

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

"Stało się. W końcu opanowałam magiczną sztuczkę przypisywaną kobietom po pięćdziesiątce: wystarczy, że spojrzę na talerz z jedzeniem, a ono automatycznie odkłada mi się na udach. Brawo dla mnie". Uwielbiam Emmę Freud i jej dystans do siebie. Trzeba przyznać, że felietonistka miewa niestandardowe pomysły. W tym numerze postanowiła przygotować sześciodaniową kolację składa-jącą się niemal wyłącznie z kalafiora. Koniecznie sprawdźcie, jak jej poszło, choćby po to, żeby się dowiedzieć, które jej wyczyny warto powtórzyć, a od których lepiej trzymać się z daleka.

 

O tym, że poczucie humoru jest ważne w kuchni, świadczy fakt, że niektóre oszałamiająco pyszne, lecz nowatorskie dania nigdy by nie powstały, gdyby nie czyjaś odwaga i umiejętność potraktowania rzeczywistości z przymrużeniem oka.

 

I my nie trzymamy się sztywno reguł. Majonez? Proszę bardzo, ale której z 12 przygotowanych przez nas wersji potrzebujesz? Sushi? Naturalnie, jednak koniecznie à la burrito, np. w plackach do tortilli. Duszone rzepy? Czemu nie - tylko w sosie pomarańczowym!

 

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie początku roku bez postanowień, mamy 13 stron pod tytułem "Zdrowy plan 2018". Chcesz zrzucić trochę kilogramów, ograniczyć spożycie cukru, a może wzmocnić odporność? Nasz program żywieniowy zawiera ciekawe przepisy oraz eksperckie porady, które zwiększą ich skuteczność. A jeśli jesteś zadowolony ze swojej wagi, dzięki naszemu menu wzbogacisz jadłospis o zdrowe dodatki do głównych posiłków oraz przekąski. Cudowny bonus: przestaniesz cierpieć z powodu zimnych dłoni i stóp!

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Z czym to się je: sushi burrito

Naucz się przyrządzać najmodniejsze sushi à la burrito, zrób naleśniki na pięć sposobów, poznaj oryginalne karnawałowe koktajle na ciepło i zimno, upiecz królewski deser Creme à la Carême, zerknij na rynkowe nowości i prześledź  kulinarne trendy wydawnicze.

W tym miesiącu

Walentynkowe inspiracje

Chwilo, trwaj! Przepisy na tak udane poranki, że mogłyby trwać bez końca. Udowadniamy, że niewyszukane śniadania są najpyszniejsze. Pod warunkiem że znasz ten nieuchwytny faktor X, który nadaje niepowtarzalny smak oryginalnym śniadaniom z całego świata.

Chiński Nowy Rok

Uroczysta kolacja z okazji święta, które w tym roku przypada 16 lutego.

Najlepsze w sezonie

Wykorzystaj to, co zimą najsmaczniejsze.

Menu na poprawę kondycji

Dzięki nam zrealizujesz wreszcie noworoczne postanowienia: schudniesz, poprawisz odporność i zaczniesz jeść mniej słodyczy.

Zdrowo na co dzień

Zadbaj o formę

Guru fitnessu, Joe Wicks, specjalnie dla was przyrządza niskowęglowodanową kolację - papryki nadziewane indykiem.

Joanna Blythman

Udowadnia, że można wygrać z uzależnieniem od cukru.

Wege przysmak

Batony z ciągutkowym wnętrzem.

Chrupiące wstążki

Pomysły na dania przygotowane z użyciem spiralizera.

Szybka akcja

Tortilla dla bardzo głodnych.

Warto wiedzieć

Szlachetne sery i ich długo skrywane tajemnice

Pomysł na resztki

Zawijaniec à la Yorkshire pudding

Niezbędnik kulinarny

Weekendowe rarytasy

Historie od kuchni

Moje życie na talerzu: Laura Trott

Mistrzyni olimpijska w kolarstwie torowym dzieli się swoimi ulubionymi rodzinnymi recepturami

Emma Freud i jej odważny pomysł

Ceniona felietonistka kulinarna eksperymentuje z kalafiorem

GF inspiruje

Czekolady nigdy za wiele!

Słodkie i słone rozkosze podniebienia na walentynkowy wieczór

Nowa seria autorstwa Rosie

Dania kuchni ulicznej z całego świata. Fenomenalne składniki i zaskakujące kompozycje smakowe

Falafel i spółka

John Torode i jego domowe meze

Techniki kulinarne Toma

Wszystko, co musisz wiedzieć o duszeniu, żeby wydobyć z potraw maksimum smaku

Co numer

Szkoła gotowania: styczeń-luty

Jak wybrać idealną łopatkę do smażenia, łatwo obrać granat, zrobić majonez na 12 sposobów - jednym słowem, kuchenne triki, ciekawostki, smaczki

2016

2015

2017