Kwiecień 2018

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

- Mamo, mam dobre wieści! Nikt nie umarł! - ucieszyła się niedawno córka po powrocie z pokoju, w którym bawiła się z 1,5-rocznym bratem. Wstrzymałam oddech, bo uświadomiłam sobie, że faktycznie dobiegał stamtąd jakiś hałas. Dopiero po chwili zorientowałam się, że sześciolatka mówi to przyglądając się krewetkom w naszym akwarium.

 

Potrawy wyrwane z kontekstu również potrafią przyprawić o gęsią skórkę. Takim kontekstem bywa dla dań i dodatków kraj pochodzenia i okoliczności poczęstunku. Na przykład miejscowe włoskie wino smakuje genialnie na urlopie, ale traci cały urok w trakcie powakacyjnej degustacji. Podobnie tiramisu. We Włoszech - niebo w gębie. W domu? Niekoniecznie, choć znajoma zapewniała, że przepis oryginalny

 

A jednak staramy się przywozić z podróży zapamiętane smaki. I często z sukcesem udaje się nam je odtwarzać. Krab z chili po singapursku, pappardelle z masełkiem szczawiowym i orzeszkami pinii, pieczona golonka po bawarsku z piwem, kminkiem i jałowcem, Vincigrassi - to tylko kilka z naszych wyjątkowo udanych rekonstrukcji kulinarnych.

 

Wiosna jest łaskawa dla tych, którzy lubią szalone eksperymenty kulinarne. Bogactwo barw, smaków i zapachów dodaje animuszu i pomaga zatuszować ewentualne drobne niedoskonałości. Nieustająco zachęcamy Was do przeprowadzania kulinarnych doświadczeń, zapraszajcie do brania w nich udziału także znajomych. Starajcie się jedynie zawsze po eksperymentalnej degustacji mieć dla rodzin testerów dobre wieści.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Zdrowo na co dzień

Szybka reakcja na głód

Pieczony indyk, jakiego nie znałeś

Techniki Toma

Szef kuchni stacji BBC uczy nas, jak piec, by potrawy były soczyste i miały mnóstwo smaku.

Mission impossible

Prosty lunch z łososiem, cytryną i kaparami dostarczy ci kwasów omega-3 i dwie z pięciu porcji warzyw i owoców. Nie przytyjesz po nim ani grama choć jest bardzo sycący.

Wegański tadżin

Niomi Smart - blogerka kulinarna, która bije rekordy popularności - przekonuje, że wegańskie znaczy nie tylko zdrowe, ale i pyszne.

Wysokobiałkowe śniadanie Wicksa

Guru fitnessu przygotowuje smażone danie, po którym nie musisz mieć wyrzutów sumienia.

Trendy i nowości

Smaczny kąsek w trzech wariantach

Prześledź kulinarne trendy wydawnicze, naucz się urządzać przyjęcia na balkonie, upiecz pyszne bułeczki z krzyżykiem, zrób pikantną granolę oraz przekąski w tempurze, które są teraz hitem.

Tak się gotuje w El Pastor

Tacos to jedna z najmodnieszych przekąsek. Poznaj meksykański dekoder smaku i sprawdzone przepisy, będące kwintesencją meksykańskiej kuchni.

W tym miesiącu

Wiosenne bogactwo

Krab z chili po singapursku, jednogarnkowa zapiekanka z kurczakiem, smardzami i szparagami, pappardelle z masełkiem szczawiowym i orzeszkami pinii i wiele innych.

Tajemniczy składnik

Kojarzy się z wytrawnymi daniami, ale niewielu z nas dodawało go do deserów. Przekonujemy, że najwyższy czas zacząć!

2018

2017

2016

2015