Maj 2018

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

W majowym magazynie Good Food polecamy "Zielono mi!" - wyjątkowy dodatek ekologiczny. Cieplejsze dni, nadejście wiosny to dobry czas, by przemyśleć nie tylko swój sposób odżywiania, gotowania, ale także robienia zakupów i przechowywania jedzenia. Eko-działacze podnoszą alarm, że wyrzucamy za dużo żywności, co jest po prostu nieetyczne. Coraz popularniejsza staje się w zachodnim świecie filozofia Zero Waste, promująca takie gospodarowanie wszelkimi zasobami, by jak najmniej wyrzucać. Dotyczy to także jedzenia.

 

Z resztek można zrobić pyszne i zdrowe dania, co udowadniamy na kilkudziesięciu stronach naszego pisma.

 

Cały numer jest lekki i zielony. Zielenią kuszą sezonowe warzywa. A my szczerze namawiamy Was do przejścia na wegetarianizm. Chociaż na chwilę. Przepisów na dania mięsne też nie zabraknie. Proponujemy, by przygotować je na zdrowszy sposób, na przykład w wolnowarze. A podawać obowiązkowo z warzywami. I, oczywiście, zadbać by resztki zmieniły się w kolejne smakowite dania. Nie zapomnieliśmy o boskich deserach.

 

Zdrowe życie nie oznacza wyrzeczeń. Pora raz na zawsze pozbyć się takich skojarzeń. Jeśli ktoś jeszcze je ma. Zdrowe życie daje radość, energię, pozwala na delektowanie się smakiem, wyzwala kreatywność.

 

Prosimy, spróbujcie.

 

Majowy Good Food będzie świetną inspiracją.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Wiosna w szkle

Wiosenna sałatka zamknięta w słoiku. Bezglutenowa. Skomponowana niczym artystyczny (i smakowy) kolaż.

Kuchnia wietnamska z Michelem Moranem

Z programem Mapa smaków gotujemy orientalny rosół z perliczki.

Eko-dodatek

Jak nie marnować jedzenia

Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", przygotowała dla nas porady i przepisy.

Gotowanie Zero Waste

Pieczone warzywa, zupa, pikle, sałatki i desery - 12 przepisów, które nie pozwolą wyrzucać resztek.

Uwolnijmy się od plastiku

Joanna Blythman o ratowaniu naszej planety przed nadmiarem opakowań.

Zamień butelkę na karton

Victoria Moore o tym, jak sprawić, by wieczorna lampka wina była przyjazna środowisku.

Eko-podróże: Amsterdam

Stolica Holandii jest jednym z najzieleńszych miast Europy. Dowiedz się, jak oni to robią.

Rodzinny brunch w nowej odsłonie

Kto ma ochotę na gofry ze szczypiorkiem? Lub inny smakołyk bez jajek czy nabiału? Nowe pomysły na dania bez uczulania.

W tym miesiącu

Wiosna, czyli zieleń!

Szparagi z majonezem bekonowym, szakszuka z groszkiem i bobem... Najlepsze zieloności sezonu chcą trafić na Twój stół!

Czas na rabarbar

Nie tylko na słodko. I nie tylko dla dzieci.

Wiosenna jagnięcina

Z ciepłą sałatką z ziemniaków i oliwek. Zrobi wrażenie na gościach.

Brokuły gałązkowe

Z pesto, pieczone, podane jako gratin z pysznymi dodatkami. Pora na nie!

Potrawka z ryżu Johna Torode'a

Na piątkowy wieczór. Z zapasów z całego tygodnia.

Zdrowo na co dzień

Zostań wegetarianinem

Chociaż na chwilę. Widząc te przepisy nie będziesz się bronić.

Najprostsze przepisy

Salsy, dip curry, baba ganoush z karczochami. Kilka minut i gotowe!

Kanapki pełne zdrowia

Nie muszą dostarczać zbędnych kalorii. Wystarczy zrobić je inaczej.

Historie od kuchni

Marokańska potrawka Romilly Newman

Bez mięsa, z cieciorką, dynią, jarmużem.

Co zrobić z resztkami trunków

Mogą się wcielić w tartę "Biały Rosjanin".

GF inspiruje

Co gotować w wolnowarze

"Wyjdzie" z niego na przykład szarpana wieprzowina w stylu kuchni Goa.

Co jeszcze można zrobić z kurczakiem

Niezawodny Tom Kerridge nie pozwoli, by cokolwiek się zmarnowało.

Co numer

Wasze przepisy

Dziurawe ciasto, czyli poke cake: miękkie i słodkie.

2018

2017

2016

2015