Czerwiec 2018

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Jeśli mam być szczera, sprawdzam konta w mediach społecznościowych oraz emaile częściej, niż byłoby to rzeczywiście potrzebne. Gdy ostatnio przeczytałam artykuł o kobiecie, która skasowała wszystkie aplikacje społecznościowe ze swojego telefonu, ponieważ "czuła, jak zmieniały ją w idiotkę" pomyślałam sobie z wyższością: "no, ja nie jestem aż tak głupia - jeszcze". Ale już jej spostrzeżenie, że czuła "dreszcz odruchu Pawłowa na widok małych czerwonych znaczników powiadomień, zwiastujących każdą nową wiadomość” spowodowało, że poczułam lekkie poczucie winy..."

 

Uwielbiam szczerość naszej felietonistki Joanny Blythman i jej cudowny dystans do siebie. Dawniej nigdy bym nie przypuszczała, że słabość do smartfonów u jednego z członków mojej rodziny będzie powodem do straszliwych awantur w naszym domu. A jednak! Bo podobnie jak Jo, też jestem staroświecka. Wolę kupować na pobliskim bazarku, zamiast przez internet, gdzie nie można nic powąchać ani dotknąć, ani z nikim się poprzekomarzać. Zwykle też spieszę się wracając z zakupów, by w domu, jeszcze w butach, odkroić chrupiącą kromkę chleba, posmarować ją grubo masłem i ugryźć - wbijając zęby w warstwę śmietankowego tłuszczu (koniecznie prosto z lodówki!) rozkoszuję się słodkim aromatem świeżego pieczywa.

 

Bo jedzenie to zmysłowość i radość. Zachłanność i niecierpliwość pierwszego kęsa, gdy burczy nam w brzuchu, a czasem rozczarowanie i smutek, gdy żadne z zamówionych ciast nie sprostało oczekiwaniom (zawsze w restauracji zamawiam kilka deserów, bo trudno mi dogodzić). Tego lata niech nie zabraknie Wam kulinarnych wzruszeń. Zawodów i odkryć. Osobliwych fascynacji. Smakowitych zawrotów głowy. Nieśmiałych powrotów. I miłości aż po grób.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Karmel z miso

Rzuć okiem na nowości rynkowe, naucz się przyrządzać żeberka, które rozpływają się w ustach, poznaj sposoby na niejadka.

Mapa smaków Michela Morana

Zaskakujące dania Wietnamu.

W tym miesiącu

Prezent na Dzień Ojca

Wyborne śniadanie, grill czy ciasto?

Małże św. Jakuba

Sprawdź, jak je przygotować, by nie zdominować ich subtelnego smaku.

Nowa seria Toma

Wypieki na bazie kruchego ciasta.

Zdrowo na co dzień

Menu sportowca

Popraw wyniki, schudnij, zbuduj mięśnie, zwiększ wytrzymałość.

Przekąski w stylu fit

Podjadaj je między posiłkami bez wyrzutów sumienia (i nowych centymetrów w biodrach).

Lekka kolacja

Makaron z krewetkami, kurczakiem lub ulubioną pieczenią.

Ukryte korzyści

Niepozorne składniki o wielkiej mocy leczniczej.

Talerz pełen kolorów

Wiemy, jak naprawdę wygląda 1 z 5 porcji warzyw i owoców.

Znajdź czas na lunch

Chcesz być zdrowy i szczupły? Nie rezygnuj z posiłku w środku dnia.

Fiesta dla nastolatków

Mamy sprawdzony przepis!

Letni piknik z rodziną

Niezbędne akcesoria i gadżety przydatne na łonie natury.

Historie od kuchni

Moja mama ma na imię Rusiko

Gruzińska restauracja w centrum Warszawy.

Moje życie od kuchni: Sophie Ellis-Bextor

Kulinarne wspomnienia piosenkarki.

Kawałek historii

Rodzina Bourne zaczęła ręcznie wytwarzać ser Cheshire w 1750 roku. Ich tradycyjna, rodzinna firma ma się doskonale do dziś.

GF inspiruje

Technologia zabiera nam frajdę z jedzenia

Owszem, aplikacje kulinarne są przydatne, ale spowodowały też, że coś straciliśmy... Robienie zakupów i jedzenie twarzą w twarz są dziś sztuką, przekonuje Joanna Blythman.

Sycące kolacje

Z niektórych przepisów otrzymasz tyle porcji, że jedzenia wystarczy na dwa wieczory - w sam raz na szybką i zdrową kolację w te dni, kiedy nie masz po pracy zbyt wiele czasu albo wolisz korzystać z uroków lata.

Tajska wyżerka na piątkowy wieczór

Zamiast zamawiać, przygotujcie własną tajską ucztę dla przyjaciół lub rodziny. Skorzystajcie z naszej ściągawki przy robieniu zakupów, żeby podkręcić smaki.

Toast na cześć lata

Nasza dziennikarka winiarska Victoria Moore, zdradza nam swoje ulubione, mniej znane białe szczepy - idealne na tę słoneczną porę roku.

Twój 7-dniowy jadłospis wegetariański

Jeżeli nie jesteś wegetarianinem, również możesz stosować nasz zdrowy plan odżywiania - po prostu zastąp potrawy mięsne i rybne którymś z tych wegetariańskich dań.

Podróże

Lizbona

Marina zakochała się w starych lizbońskich dzielnicach, pięknych budynkach krytych dachówką i wspaniałym jedzeniu już lata temu. Czy współczesna Lizbona podtrzyma te różowe wspomnienia?

Afrykańskie przysmaki na polskim stole

Jak przyrządzić babootie, szaszłyki z moreli oraz chipsy ze skórek ziemniaków? Poznajcie kuchnię okolic Kapsztadu i jej fascynującą historię.

Co numer

Nepalskie pierożki momo

Hinduska szefowa kuchni i restauratorka Romy Gill prezentuje nam, jak przygotować te pyszne, delikatne pierożki, nadal niezbyt jeszcze popularne poza granicami Indii.

Wiśniowo-kokosowe batoniki flapjacks i chrupiące scones

Kochamy publikować wasze przepisy, zarówno w wydaniu papierowym, jak i na bbcgoodfood.com. W tym miesiącu czas na herbatkę z pysznym co nieco...

2018

2017

2016

2015