Lipiec - sierpień 2018

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Żeby dobrze gotować, nie trzeba wcale mieć gastronomicznego wykształcenia. Wystarczy zapał i pomysłowość. Na pewno przyda się też słabość do dobrego jedzenia. A stąd już tylko krok do rozkoszy degustacji. Bo, jak mawia bohater jednej z moich ulubionych kulinarnych bajek, Auguste Gusteau: "Takich, co lubią gotować, długo nie trzyma się głód".

 

Choć nawet gdy już osiągniemy mistrzostwo, przekonamy się na własnej skórze, że nie ma uniwersalnie smacznych dań. Dlaczego tak jest? Na to pytanie odpowiada m.in. eksperyment naszej felietonistki, Emmy Freud (kto lubi jej poczucie humoru, palec pod budkę?!). Dowodzi ona, że smaki dzieciństwa determinują nasze upodobania na długie lata. Dziennikarka, która jakiś czas temu osiągnęła wiek dojrzały, zaskoczyła niedawno rodzinę i samą siebie, zajadając się z upodobaniem daniami o dziwnym kolorze, smaku i brejowatej konsystencji. Właśnie dlatego, że były to potrawy, które zapamiętała z wczesnej młodości. Jak pisze: "Zdałam sobie wówczas sprawę, że to, jak reagujemy na pewne pokarmy, ma związek z tym, czym one są, ale po części również z tym, jakie emocje w nas budzą. Nostalgiczne wspomnienia mogą sprawić, że coś praktycznie obrzydliwego, staje się błogo satysfakcjonujące".

 

Kiedy więc po raz kolejny w tygodniu, postanowicie iść na łatwiznę i zamiast ugotować coś smacznego w domu, zabierzecie dzieci do przybytku serwującego fastfood, miejcie świadomość, że bierzecie odpowiedzialność za ich dorosłe upodobania, a tym samym także ich zdrowie.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Jedno proste ciasto, trzy smaczne warianty

Opanuj ten podstawowy przepis na ciasto, a już nigdy nie zabraknie ci pomysłu na to, co podać rodzinie lub przyjaciołom, gdy wpadną z niezapowiedzianą wizytą.

Festiwal Dobrego Smaku

Czym zaskoczył w tym roku odwiedzających najstarszy festiwal kulinarny i jakie pyszności okazały się najlepsze? W tym roku przeczytaj, a w następnym koniecznie przekonaj się sam!

W tym miesiącu

Odkrywamy Wietnam

Mapa smaków Michela Moran. Ryż, herbata i kawa od kuchni, czyli wszystko o narodowych skarbach Azji południowo-wschodniej.

Sezonowe inspiracje

Letnie plony na twoim stole. Wypróbuj nasze przepisy, a już nigdy nie będziesz chciał jeść potraw, przygotowanych ze składników dostępnych przez cały rok w supermarketach.

Przeczytaj koniecznie

Książka "Trufla. Same dobre rzeczy" to sentymentalna i smakowita podróż po potrawach znanych i lubianych, a do tego w większości łatwych do przyrządzenia.

Zdrowo na co dzień

Z przyjaciółmi w ogrodzie

Jeden z naszych ulubionych szefów kuchni, dzieli się swoimi pewniakami (inspirowanymi daniami z pubów) na przyjęcie w ogrodzie.

Lekko, ale treściwie

Zdrowe dania to nie tylko sałatki. Przekonaj się, jak gotować zdrowo i konkretnie.

Posiłki na dni powszednie tygodnia

Co ugotować w środku tygodnia, gdy masz mało czasu? Sprawdź!

GF inspiruje

Czas na przyjęcie!

Niezawodne receptury na deserowe śliczności.

Najłatwiejszy na świecie tort weselny

Banalnie łatwy, ślubny tort.

Ryba dla przyjaciół

W tym miesiącu John przeprowadza metamorfozę naszego przepisu na labraksa, przyrządzając rybę w papilotach.

Nie ma to jak piknik!

Planujesz piknik w parku, na plaży, a może w swoim ogródku? Oto kilka przepisów na smakołyki, które z łatwością zapakujesz na wynos.

Emma o daniach z dzieciństwa

W tym numerze Emma Freud częstuje rodzinę przysmakami swojej młodości. Sprawdź, czy byli pod wrażeniem.

Podróże

Nowy Jork

Życie w Nowym Jorku latem jest łatwe i przyjemne. Pod warunkiem, że wiesz, dokąd się wybrać. Z naszego przewodnika dla rodzin żądnych kulinarnych przygód dowiesz się, gdzie w każdej z pięciu dzielnic zjesz najlepsze słodycze, najsmaczniejsze lody, pierwszorzędną pizzę i makaron oraz które plażowe knajpki odwiedzić podczas wizyty nad Atlantykiem.

Tajemnicza wyspa

Islandia cieszy się coraz większym powodzeniem wśród turystów. Zanim ją odwiedzisz, przeczytaj, jakie punkty tej pięknej podróży są obowiązkowe.

Najlepsze z najlepszych

Ciasta zapierające dech w piersiach

Dobrze się zastanów, zanim pochwalisz się w towarzystwie, że potrafisz przyrządzić którąś z tych propozycji. Etat rodzinnego cukiernika masz potem jak w banku!

Będziesz musiał się nim podzielić

To ciasto jest niekwestionowanym hitem na przyjęciach u jednego z naszych redakcyjnych przyjaciół. Wypróbuj je, a może się okazać, że twoi znajomi też oddadzą wiele, by poznać tajną recepturę...

2018

2017

2016

2015