Październik 2018

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Na jesień nie ma jednego, sprawdzonego patentu. Jedni rzucają się w wir gotowania, inni zawzięcie wszystko porządkują, chowając przy okazji letnie ubrania i wyjmując cieplejsze. Są też i tacy, którzy ratunek widzą w sporcie i zdrowym odżywianiu.

 

Każda metoda jest dobra. O ile naszym antidotum na jesienne smutki nie jest pochłanianie gór słodkości. Warto wtedy poszukać równowagi. Na przykład zająć umysł planowaniem przyszłorocznych podróży lub oszukać nieco podniebienie pożerając... smakowite książki.

 

Razem z mężem (kucharzem!) postawiliśmy na sport i postanowiliśmy popracować jesienią i zimą nad lepszą wersją samych siebie. Będziemy zdrowiej się odżywiać, więcej ruszać, zainwestujemy w wolnowar i ograniczymy ilość zjadanego mięsa. Trzymajcie za nas kciuki, bo obydwoje uwielbiamy gotować i jeść, więc pewnie od czasu do czasu wpadniemy do SPA, by się zregenerować i podreperować nadwątloną motywację.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Apetyt na Manhattan

W tym miesiącu nasza ekspertka od drinków Alice Lascelles podaje nam sposób na idealny Manhattan. Ale nie poprzestawaj tylko na tym – kiedy już opanujesz umiejętność przyrządzania oryginału, wypróbuj jeden z jej trzech pomysłów na spersonalizowanie swojego drinka.

W tym miesiącu

Jak wykorzystać jesienne zbiory

Sprawdzone przepisy na smakowite potrawy, które uczynią październik jednym z najprzyjemniejszych miesięcy w roku.

Gdy na nic nie masz czasu...

... koniecznie skorzystaj z naszych propozycji na genialne kolacje. Na ich przygotowanie wystarczy Ci dosłownie kwadrans!

Szalenie proste fettuccine

Legenda GoodFood podpowiada, jak przyrządzić obłędne Fettuccine alfredo. Tego dnia zapomnij o diecie...

Domowe Halloween

To dobry moment, by przećwiczyć wstępnie halloweenowe menu. Jest jeszcze trochę czasu, by ulepszyć niektóre receptury (jeszcze więcej pająków na pizzy?) lub dostosować je do upodobań małych potworków.

Niech będzie przytulnie

Czy mogą być jeszcze pyszniejsze?

Zdrowo na co dzień

Zdrowe curry z wolnowaru

Jakie cuda pomoże wyczarować wolnowar?

Z Nadiją przy rodzinnym stole

Nadiya Hussain stawia wyzwanie rodzinie.

Śniadanie zaplanowane

Pełna kwasów omega, obniżająca cholesterol owsianka.

Twoje 5 porcji

Śniadanie, lunch i kolacja - pełne warzyw i owoców.

Zostań ekspertem

Chińszczyzna od A do Z.

Chińska potrawka hot pot z wołowiną

Nowy pomysł na hot pot z wołowiną.

Na weekend

Bez wyrzutów sumienia

Lekki, ale obłędny w smaku bezglutenowy deser, przygotujesz na podstawie książki "Moja kuchnia bez glutenu" Coralie Ferreira. Nie zjedz całego od razu!

Sekrety najpopularniejszych dań na wynos

Jak przyrządzić lubiane przez wszystkich dania, by nikt się nie zorientował, że nie zostały kupione na wynos.

Jajo i co dalej?

W roli głównej: ono. W roli autorek: dwie fantastyczne kobiety. Efekt? Nietuzinkowa książka kulinarna, którą serdecznie Wam polecamy!

Podróże

Botswana

Kraina marzeń nie tylko kulinarnych.

Gnocchi w spa

Podajemy na nie przepis, ale nie zdradzaj go byle komu!

GF inspiruje

Imprezowe przystawki

Małe, kształtne i przepyszne. Istnieje wiele możliwości ich podania, ale wszystkie zachwycą twoich przyjaciół i rodzinę.

Zawsze jest dobry czas na deser

To jedyny przepis na ciasto czekoladowe, którego potrzebujesz. Uwaga: ten deser uzależnia!

Z Nigellą przy stole

Pulchne, pieprzne i zwinięte w spiralki - kiełbaski Cumberland zapiekane z jabłkami i cebulą.

2018

2017

2016

2015