Marzec 2019

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Nigdy nie jest za wcześnie na przetestowanie wszystkich tych pyszności, które zamierzamy podać w czasie świąt wielkanocnych (to już za miesiąc!). Zwłaszcza, jeśli chodzi o nowe przepisy na torty, których nie mieliście okazji wypróbować. Jeśli w Waszym domu są dzieci, macie gwarantowanych testerów, którzy po degustacji zasugerują niezbędne korekty w stylu: "za mało lukru" albo "więcej czekoladowych jajek!". Dzieci będą miały podwójną radość (teraz i w czasie świąt), a wy zyskacie pewność, że w odpowiednim momencie słodkości wyjdą idealnie.

 

Oczywiście w tym wydaniu mamy dla Was więcej pysznych niespodzianek. Jak choćby dania kuchni molekularnej. Błędnie sądzimy, że są zbyt skomplikowane, żeby przyrządzić je we własnym domu. Timothy Ferriss, autor książki "4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni" - w napisanym z przymrużeniem oka bestsellerze udowadnia, że dla chcącego nic trudnego, a na dowód podaje sprawdzone receptury na spaghetti z rukoli, perełki z octu balsamicznego, żelki-misie z oliwy z oliwek i chrupiącą Krwawą Mary.

 

Kolejny nasz marcowy hit, to potrawy znane z kultowych filmów. Jeśli choć raz mieliście ochotę spróbować, jak smakuje kanapka z pamiętnej sceny filmu Kiedy Harry poznał Sally (gdy Sally udowadnia Harry'emu, że kobiety potrafią udawać osiąganie seksualnej przyjemności), korciło Was, żeby przygotować burgera z Pulp Fiction albo kremowe piwo z Harry'ego Pottera, teraz macie najlepszą okazję.

 

W numerze nie mogło, rzecz jasna, zabraknąć zdrowych dań z dużą ilością warzyw, pysznych kolacji dla zabieganych, rodzinnego gotowania oraz sezonowych specjałów, które niczym wiosenne słońce przepełnią Was dobrą energią.

 

Barbara Komorowska, redaktor naczelna

Trendy i nowości

Wzorzasty chleb na zakwasie

Popularność pieczywa na zakwasie wciąż rośnie. Poza tym jest bardzo zdrowy. Warto się nauczyć, jak go robić.

W tym miesiącu

Pieszczota dla zmysłów

Marcowe składniki w nowych kompozycjach kulinarnych

Przymiarka do świąt

Wielkanocne słodkości, które warto przetestować nieco wcześniej

Na co dzień

Wystarczy kwadrans

Łatwe kolacje dla tych, którym ciągle brakuje czasu

Weź paczkę kiełbasek...

Dziesięć błyskawicznych dań dla mięsożerców z użyciem składnika, który regularnie wkładasz do koszyka

Bajecznie proste

Pyszny deser z tajemniczym składnikiem, czyli czekoladowy klasyk dla opornych

Rodzina i zdrowie

Dania z wolnowaru dla całej rodziny

Wymagają minimum przygotowań, robią się właściwie same i wybornie smakują zarówno małym, jak i dużym domownikom

Więcej zieleniny!

Siedem podpowiedzi, jak zwiększyć ilość ziół i warzyw w codziennym menu

GF inspiruje

Pulp Fiction, Kiedy Harry poznał Sally, Pretty Woman i Harry Potter

Filmy, które trzeba znać i potrawy, których nie można choć raz nie spróbować przyrządzić

Kuchnia molekularna dla debiutantów

Cztery dania, które możesz przygotować we własnej kuchni bez specjalistycznego kursu i bez użycia skomplikowanych narzędzi

Wiosenne wypieki

Efektowne ciasta na specjalne okazje. Doskonale sprawdzą się w czasie najbliższych świąt

Pyszne chwasty

Fiołek, pokrzywa, mniszek, stokrotka... Rośliny, które zazwyczaj traktujemy jako chwasty, mogą być wartościowym i smacznym składnikiem zdrowego menu

Zasady Fair Trade

Twoje codzienne zakupy mają znaczenie - zasady Sprawiedliwego Handlu pomagają zmieniać świat na lepsze

2019

2018

2017

2016

2015