Kwiecień 2019

Kup ten numer
Wydanie papierowe
Kup ten numer
Wydanie elektroniczne
Przejrzyj
ten numer

Kwiecień przynosi zmiany.

 

Po pierwsze, te związane z wiosną. Pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Wreszcie można kupić pełne witamin, świeże, sezonowe produkty. Rosie Birkett - w swoich nowych przepisach - poleca delikatny, aromatyczny czosnek niedźwiedzi oraz rukiew wodną, uważaną za najzdrowszą roślinę na świecie. Nie zapomina też o rabarbarze, łącząc go z nutą imbiru w pysznym serniku na zimno, który może ozdobić świąteczny stół. Nie zabraknie innych deserów i słodkości, które można przygotować wraz z dzieciakami. Dzieciom na pewno nie polecimy bezowej tarty Gin&Tonik, ale wraz z nimi możemy upiec łatwy tort urodzinowy z różowym lukrem. Smakoszy zachwycą przepisy Diany Henry z użyciem syropu klonowego, przyprawione szczyptą opowieści o tym, jak ten smakołyk powstaje.

 

Wiosną musimy zadbać o zdrowie. Nasze codzienne śniadania, obiady i kolacje powinny dodawać nam energii, pobudzić organizm do życia. Polecamy przepisy na potrawy z dużą zawartością białka. Nie zabraknie też dań wegańskich oraz potraw o obniżonej zawartości cukru.

 

A skoro już o zdrowiu mowa, to przypomnijmy, że od czasu do czasu, przy wyjątkowych okazjach można pozwolić sobie na coś mniej zdrowego. Tym razem, Drodzy Czytelnicy zasmakujcie w klasycznych daniach kuchni brytyjskiej. Sławny Yorkshire pudding, tosty Marmite, jajka po szkocku czy lemon curd mogą powstać w waszych domowych kuchniach. Niezawodny Tom Kerrigde odkryje przed wami tajniki kuchni z prawdziwego brytyjskiego pubu i zaprosi między innymi na złocicę w cieście cebulowym z frytkami - wariację klasycznego brytyjskiego fish&chips.

 

Wracając do wiosennych zmian...

 

... w kwietniowym numerze wita Państwa nowa redaktor prowadząca. Mam nadzieję, że sprostam zadaniu i magazyn Good Food BBC Polska nadal będzie ciekawy, urozmaicony, inspirujący.

 

Dorota Próchniewicz, redaktor prowadząca

Trendy i nowości

Wegański junk food

Nowe trendy i potrawy, wegańskie przysmaki, indyjski street food oraz sklepowe nowości, w które warto się wgryźć.

W tym miesiącu

Gwiazdy sezonu

Czosnek niedźwiedzi, rukiew wodna, szparagi... Aromatyczne, delikatne, wiosenne

Jajka i inne rarytasy

Klasyczne dania brytyjskiej kuchni na wielkanocnym stole

Zdrowo na co dzień

Zrób swój własny lemon curd

Bardzo słodki, trochę kwaśny - najlepszy sos do deserów.

Piwo w kuchni

Dobre także na deser. Spróbuj "piworamisu"

Tofu na trzy sposoby

Na przykład skordalia

Rodzina i zdrowie

Zastrzyk energii

Na śniadanie, lunch i kolację

Proste wypieki...

... na wiosenne ferie. Dzieciaki będą miały prawdziwą radość!

Klonowa magia

W tym miesiącu Diana dzieli się trzema przepisami, w których używa swojego ukochanego ponad wszystkie inne składnika - syropu klonowego.

Więcej białka

Polecamy dania wege

Tania kuchnia

Emma poleca przepis na wielosmakowe warzywne pity

Mama na roślinach

Wegański przewodnik dla mam

GF inspiruje

Potrawy z brytyjskiego pubu

Niezawodny Tom Kerridge podpowiada, jak przygotować je w domu

Mniej cukru, więcej zdrowia i szczupła sylwetka

Cały czas możesz jeść nie tylko zdrowo, ale też smacznie

Szukaj inspiracji w kuchniach orientalnych

Szukaj inspiracji w kuchniach orientalnych

2019

2018

2017

2016

2015